Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Φουντώνει η συζήτηση για την θανατική ποινή στην Τουρκία

ΤΟΥΡΚΙΑ
Για τα καλά άρχισε να συζητείται από τον πολιτικό κόσμο στην Τουρκία η επαναφορά της ποινής του θανάτου.

Αφορμή ήταν οι χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν,  ότι αύριο θα ανακοινωθεί μία “σημαντική” απόφαση, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, εννοώντας προφανώς ότι θα σχετίζεται με το θέμα της θανατικής ποινής.

“Λάδι στη φωτιά” αποτέλεσαν και οι σχετικές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και των ηγετών της αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι “θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για την φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα δυστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση”.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε “ας το φέρουν στη βουλή και θα δούμε”, ενώ ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε “αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι έτοιμο για τη θανατική ποινή, είμαστε κι εμείς”.

Προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ

Πάντως ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και εξέφρασε “σοβαρή ανησυχία” για τις μαζικές διαθεσιμότητες δικαστών και εισαγγελέων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα’αντ Αλ Χουσέιν τόνισε ότι “η επαναφορά της θανατικής ποινής θα ήταν μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα – ένα μεγάλο βήμα στη λάθος κατεύθυνση”.

Βολές σε Γκιουλέν…

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση επιμένουν να κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Γιλντιρίμ υποσχέθηκε να “αφαιρέσει από τις ρίζες του” το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του.

“Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη”, τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβολευτική ομάδα του και πρόσθεσε: “Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν”.

 … ο οποίος συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Πάντως ο Γκιουλέν συνεχίζει να αρνείται δική του ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής. “Πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική”, βεβαιώνει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράζονται στα αγγλικά από έναν διερμηνέα, και καταδικάζει αυτήν την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία θεωρεί “προδοσία του τουρκικού έθνους”.

Οι ΗΠΑ “είναι ένα κράτος δικαίου”, εξηγεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν. “Το δίκαιο βρίσκεται πάνω από όλα εδώ. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή θα δώσει προσοχή σε κάτι που δεν στηρίζεται στο δίκαιο”, υπερθεματίζει.

Πηγή: capital.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *