Search
Tuesday 13 September 2016
  • :
  • :

Εορτάστηκε η 73η επέτειος απελευθέρωσης του Καστελορίζου

Εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να δώσουν «το παρών» σήμερα στο Καστελλόριζο κατά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την 73η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Σημειώνεται ότι σαν και σήμερα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, μετά από 8 αιώνες σκλαβιάς, οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελλορίζου ύψωσαν την ελληνική σημαία στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την απαρχή των αγώνων της απελευθέρωσης και των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου και την αύξηση των ελληνικών εδαφών.

Κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο το Καστελλόριζο απελευθερώθηκε από τους Άγγλους αρχικά για λίγα 24ωρα στις 24 Φεβρουαρίου 1941 και αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο του 1943, όταν και μεταβλήθηκε σε στρατιωτική βάση.

Μετά από εκτεταμένους Γερμανικούς βομβαρδισμούς στις 17 Οκτωβρίου 1943, το νησί εκκενώθηκε εντελώς από τους κατοίκους του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στις απέναντι Τουρκικές ακτές και αμέσως μετά σε στρατόπεδα προσφύγων στην Νουζεϊράτ της Γάζας, όπου υπήρχαν πρόσφυγες και από τα Δωδεκάνησα.

Το Καστελλόριζο μεταβλήθηκε σε σταθμό εφοδιασμού καυσίμων για τον Βρετανικό στόλο, ενώ δέχθηκε δεκάδες βομβαρδισμούς που μετέτρεψε την πόλη σε ερείπια.
Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη φωτιά που στις 6 Ιουλίου του 1944 κατέκαψε ότι είχε μείνει όρθιο στο Καστελλόριζο.

Υπάρχει η υποψία πως Άγγλοι στρατιώτες έβαλαν την φωτιά για να καλύψουν τις κλοπές που είχαν γίνει στα σπίτια των απόντων κατοίκων, καθώς περιουσιακά στοιχεία των νησιωτών βρέθηκαν να πωλούνται στα παζάρια της Ανατολής.

Τελικά μόλις τον Οκτώβριο του 1945 επέστρεψαν στο νησί μόνο 900 κάτοικοι για να αντικρίσουν μόνο ερείπια και λεηλατημένα σπίτια. Η Αγγλική κυβέρνηση πρόσφερε αποζημιώσεις ώστε η ζωή στο νησί να ξεκινήσει και πάλι κυριολεκτικά εκ του μηδενός. Τελικώς το πολύπαθο νησί ενώθηκε με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948, ακολουθώντας την τύχη των Δωδεκανήσων.

ΠΗΓΗ rodiaki.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *