Search
Thursday 1 September 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Άμεση μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό ζητά με Γραπτή Ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νότης Μαριάς

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Δευτέρα 29 Αυγούστου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά την άμεση μεταφορά των προσφύγων από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, αλλά και την δρομολόγηση της εν συνεχεία μετεγκατάστασής τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου εξελίσσεται σε σύγχρονη υγειονομική βόμβα «που απειλεί σοβαρά την υγεία των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής».

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς τονίζει ότι «στον χώρο αυτόν οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβριο 2015 και χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές αρχές» καθώς και ότι «το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη υποσχεθεί τουλάχιστον τρεις φορές την απομάκρυνση των προσφύγων από τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Ελληνικού» χωρίς όμως αυτό να έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα η υγειονομική κατάσταση στον χώρο έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν πλημμύρισε από βοθρολύματα ο υπόγειος χώρος κάτω από την πρώην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, όπου σε άθλιες συνθήκες φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1.000 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οικογένειες και παιδιά».

Τέλος, τονίζει ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στον χώρο αυτόν «προκαλούνται καθημερινώς εντάσεις και βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των παραμενόντων, ενώ αναστάτωση και υλικές ζημιές έχουν προκληθεί και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες».

Εν κατακλείδι, ζητά από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές «προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση μεταφορά των ως άνω προσώπων από τον χώρο του Ελληνικού σε άλλες κατάλληλες δομές φιλοξενίας, δρομολογώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θέμα: Άμεση μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό σε άλλες δομές φιλοξενίας με ταυτόχρονη δρομολόγηση της μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε σύγχρονη υγειονομική βόμβα που απειλεί σοβαρά την υγεία των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής εξελίσσεται η κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στον καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Επισημαίνεται ότι στον χώρο αυτόν οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβριο 2015 και χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Παρότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη υποσχεθεί τουλάχιστον τρεις φορές την απομάκρυνση των προσφύγων από τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Ελληνικού τελικά αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υγειονομική κατάσταση στον χώρο έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν πλημμύρισε από βοθρολύματα ο υπόγειος χώρος κάτω από την πρώην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, όπου σε άθλιες συνθήκες φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1.000 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οικογένειες και παιδιά.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στον ίδιο χώρο προκαλούνται καθημερινώς εντάσεις και βίαια επεισόδια που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των παραμενόντων, ενώ αναστάτωση και υλικές ζημιές έχουν προκληθεί και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση μεταφορά των ως άνω προσώπων από τον χώρο του Ελληνικού σε άλλες κατάλληλες δομές φιλοξενίας, δρομολογώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.;




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *