Search
Tuesday 30 August 2016
  • :
  • :

Ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη “μίνι” Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στην Αυστρία

Σε μίνι σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στην Αυστρία αναμένεται να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.

Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα κρίνεται σημαντική, ως ηγέτης μιας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας για το θέμα του προσφυγικού.

Τη σύνοδο πρόκειται να συγκαλέσει στη Βιέννη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Η ημερομηνία της συνάντησης δεν είναι ακόμη γνωστή, ωστόσο τοποθετείται μετά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Προσκεκλημένοι θα είναι, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο κύκλος των συμμετεχόντων.

Η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, που φέρεται να επιβεβαίωσε ήδη τη συμμετοχή της στη Συνάντηση στη Βιέννη, φαίνεται πως ενισχύει τις συγκλίνουσες με τις δικές της θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική πολιτική.

Επίσης, κρίνεται ως αντιστάθμισμα απέναντι στην ακραία αντιπροσφυγική στάση που τηρεί το αυστριακό αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Επίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος, με τη σύγκληση της μίνι συνόδου φαίνεται να αφαιρεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, που επίσης τηρεί σκληρή αντιμεταναστευτική στάση, την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης «Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια», την οποία είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας.

Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, είχαν προσκαλέσει τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία, με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Στη Διάσκεψη, απουσία της Αθήνας, είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις δραματικές εξελίξεις.

ΠΗΓΗ efsyn.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *