Search
Saturday 13 August 2016
  • :
  • :

Να σεβαστούν πρώτα “οι εταίροι μας” τις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε.

Φιλιπποπούλου Άννα
Γράφει η Φιλιπποπούλου Άννα – Σωτηρία, Υποψήφια βουλευτής Β΄ Αθηνών – Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Ευρώ χωρίς κανόνες δεν υπάρχει», διαλαλεί συνεχώς ο κ. Σαμαράς.
«Να τηρήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει με τους εταίρους μας», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.
«Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», απαιτεί ο κ. Σόιμπλε.

Το ευρώ ναι, έχει κανόνες.
Το ευρώ ναι, έχει δεσμεύσεις.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες όμως. Είναι οι κανόνες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα, μέσω ενός προγράμματος σκληρής και ακραίας λιτότητας, γνωστού με τον όρο μνημόνιο, οδηγώντας την πραγματική οικονομία σε κατάρρευση και την κοινωνία στα όριά της ή είναι οι κανόνες ίδρυσης του ίδιου του ευρώ και της Ε.Ε.;

Όταν η χώρα μας υιοθέτησε το κοινό νόμισμα σύναψε, συνυπόγραψε, συμβάσεις ο ρ ι σ τ ι κ ή ς και α μ ε τ ά κ λ η τ η ς νομισματικής ένωσης με ένα και μοναδικό στόχο: τη σύγκληση σε όρους οικονομικούς, σε όρους κοινωνικούς, σε όρους πολιτισμικούς με τις χώρες της Ε.Ε. Υιοθέτησε το ευρώ για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.

Σήμερα το ευρώ και η Ε.Ε κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Οι όροι των δανειακών συμβάσεων που επιβλήθηκαν στη χώρας μας από την τρόικα, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την Ιδρυτική Συνθήκη της Ε.Ε. Παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ). Επιπροσθέτως, είναι αντίθετοι με το Διεθνές  Δίκαιο και αντιβαίνουν στην νομολογία του Διεθνούς Δικαίου.

Απόδειξη αποτελεί η κλήτευση των μελών της τρόικας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για να λ ο γ ο δ ο τ ή σ ο υ ν, για την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που προκάλεσαν με την επιβολή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μη τήρηση της ΕΣΔΑ στην Ελλάδα. Αν και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε τις πολιτικές της τρόικας και αμφισβήτησε ευθέως τη δημοκρατική νομιμοποίηση και λειτουργία της, η τρόικα (το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συνεχίζει να επιβάλλει στην Ελλάδα προγράμματα ακραίας λιτότητας με ταυτόχρονη επιβολή σκληρής φοροεισπρακτικής πολιτικής κατά παράβαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Μάλιστα, προ δύο μηνών ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων κ. Moscovici δήλωσε ότι, στην Ελλάδα αν και μέλος της Ε.Ε. δεν θα εφαρμοστεί η ΕΣΔΑ. Οι κανόνες ίδρυσης της Ε.Ε. και της ΟΝΕ δεν πρέπει να εφαρμόζονται ισόνομα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.;

Ποιους κανόνες πρέπει να τηρήσουμε… λοιπόν; Ποιες δεσμεύσεις;

Η ίδια η Ευρώπη αναιρεί τον εαυτόν της. Η ίδια η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ακυρώνει στην πράξη τα όσα ρητώς αναφέρονται στις ιδρυτικές της Συνθήκες. Όχι ή Ελλάδα.

Να σεβαστούν πρώτα ¨οι εταίροι μας¨ τις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε, της ΟΝΕ και του Διεθνούς Δικαίου.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *