Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ απειλούν την Ρωσία με επέκταση των κυρώσεων

ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ
Τις πιέσεις της κατά της Ρωσίας συνεχίζει να εντείνει η Ουάσιγκτον, που εξακολουθώντας να χρησιμοποιεί ως αφορμή το Ουκρανικό πρόβλημα, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ετοιμότητά τους να επεκτείνουν τις κυρώσεις τους έναντι της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν ολοκληρώσει τις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της Ουκρανίας κρίσης

Την ίδια ώρα πάντως, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Sputnik δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η τελευταία φορά που επεκτάθηκαν για έξι επιπλέον μήνες οι κυρώσεις κατά της Μόσχας ήταν τον περασμένο Ιούνιο.

«Δεν έχουμε καμία νέα αμερικανική κύρωση να ανακοινώσουμε επί του παρόντος. Αλλά εμείς και οι διεθνείς εταίροι μας είναι έτοιμοι να αυξήσουν το κόστος για την Ρωσία εάν αυτό απαιτούν οι δράσεις της» είπε ο αξιωματούχος σε σχόλιο για τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να οδηγήσει «στην λιμοκτονία» την πρόσβαση της Ρωσίας στην πίστωση από τη Δύση.

Σχετικά με αυτό το θέμα, το Σάββατο, οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν συντάξει προτάσεις για να κλείσουν περαιτέρω την πίστωση για τη Ρωσία εάν η Μόσχα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις των συμφωνιών του Μινσκ.

«Όπως οι ηγέτες της G-7 κατέστησαν σαφές κατά τη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, εμείς και οι σύμμαχοι μας στην G-7 παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Μινσκ», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν στη θέση τους «και θα συνεχίσουμε να τους επιβάλλουμε έως ότου οι συμφωνίες του Μινσκ εφαρμοστούν πλήρως».

Να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας αριθμός συμμάχων τους έχουν εισαγάγει αρκετούς γύρους κυρώσεων που στοχεύουν τους τομείς ενέργειας, άμυνας και τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και συγκεκριμένα άτομα λόγω του υποτιθέμενου ρόλου της Μόσχας στην ουκρανική διαμάχη.

Η Ρωσία, από την πλευρά της έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην εσωτερική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι η προσέγγιση των κυρώσεων είναι αντιπαραγωγική.

Οι συμφωνίες του Μινσκ παρέχουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η ουκρανική ειρηνευτική διαδικασία, που εκπονήθηκε από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το Φεβρουάριο του 2015. Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των μαχητών της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Πηγή: Sputnik
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *