Ναι στους BRICS, όχι σε οικονομική αποικία των δανειστών λέει ο Ήσυχος

BRICS
Την διαβεβαίωση ότι, παρά τις επιπτώσεις των πιέσεων που δέχεται η χώρα, οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, ο κ. Ήσυχος, αφού τάχθηκε κατά της υιοθέτησης των προτάσεων των δανειστών, άφησε ανοιχτό, για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στους φόβους για την ασφάλεια των καταθέσεων και τον πανικό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες δήλωσε πως η Αθήνα εγγυάται την ασφάλεια των αποταμιεύσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν το πρωί της Δευτέρας, έξι ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη συμφωνία διάσωσης της χώρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι οι τράπεζες εισήγαγαν περιορισμούς για διάφορες συναλλαγές, και ότι κλείνουν προσωρινά καθώς όπως είπε «η απόφαση της ΕΚΤ για μη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ανάγκασε την ΤτΕ να εισηγηθεί τραπεζική αργία», προσθέτοντας ότι «οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες».

Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, τόσο το web banking, όσο και όλα τα ΑΤΜ είναι ανοιχτά, ενώ υπάρχει έλεγχος της ροής κεφαλαίων προς όλους τους πελάτες των τραπεζών, με το όριο ανάληψης μετρητών να παραμένει στα 60 ευρώ την ημέρα.

Παράλληλα, για το θέμα της αποδοχής, ή όχι των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους δανειστές, ο κ. Ήσυχος τόνισε ότι η πρόταση διάσωσης που έκαναν οι δανειστές της Ελλάδας στην ελληνική κυβέρνησης σημαίνει τη μετατροπή της χώρας σε «οικονομική αποικία» της Ευρώπης.

«Αν οι θέσεις των δανειστών γίνονταν αποδεκτές, αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια οικονομική αποικία του Νότου στην Ευρώπη, κάτι απαράδεκτο για την ιστορία μας, την εθνική μας υπερηφάνεια και την εθνική κυριαρχία».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να να γίνει μέλος της ομάδας των χωρών της BRICS, ως μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.

Τον περασμένο Μάιο η Ρωσία είχε απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα να συμμετάσχει ως μέλος στην τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS, και οι συζητήσεις για την ένταξή της αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, 9-10 Ιουλίου, στη ρωσική πόλη Ουφά.

«Η Ελλάδα έχει επίσης προσκληθεί να γίνει μέλος των BRICS, εντός της Τράπεζας Ανάπτυξης των χωρών BRICS. Είμαστε ακόμα ανοικτοί σε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Ήσυχος, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν υπέρ των καλών σχέσεων Ευρώπης – Ρωσίας –Ευρασίας και σήμερα η Αθήνα βρίσκεται σε συνομιλίες με τα μέλη της ομάδας BRICS για την ένταξη της χώρας στην τράπεζα των BRICS. «Έτσι, προωθούμε μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, τόσο με τη στενή έννοια της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και με την ευρύτερη έννοια της οικονομικής εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε ο κ. Ήσυχος.

Πηγή : Sputnik
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *