Συσπειρώνονται γύρω από τον Πούτιν οι Ρώσοι

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η δημοτικότητα του ρώσου προέδρου, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όχι απλά τυγχάνει της αποδοχής, αλλά της αγάπης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών του που συσπειρώνονται γύρω του όσο οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της χώρας τους κλιμακώνονται.

Συγκεκριμένα, όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η ανεξάρτητη κοινωνιολογική εταιρεία ερευνών Κέντρο Levada το 89% των κατοίκων της Ρωσίας εγκρίνουν τις επιδόσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η δημοσκόπηση, η οποία είναι τμήμα μιας σειράς δεικτών μέτρησης της ικανοποίησης για τα διάφορα επίπεδα της κρατικής εξουσίας, διαπίστωσε ότι το 89% των ερωτηθέντων γενικά εγκρίνει «το έργο του Βλαντιμίρ Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας». Μόλις το 10% αποδοκιμάζει το έργο του Ρώσου προέδρου ενώ το 1% δεν απάντησε.

Η δημοσκόπηση του Ιουνίου ανέβασε σε υψηλότερα επίπεδα την δημοτικότητα του Πούτιν, ο οποίος σε δημοσκόπηση τον περασμένο Οκτώβριο συγκέντρωσε το 88% της αποδοχής των Ρώσων.

Η δημοφιλία του Ρώσου προέδρου κατέγραψε σημαντική άνοδο από τον Μάρτιο του 2014 εξαιτίας του χειρισμού του στην κρίση στην Ουκρανία και την επακόλουθη κρίση στις σχέσεις με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ρώσοι είχαν προηγουμένως συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη τους τον Σεπτέμβριο του 2008, κατά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οπότε ο Πούτιν υπηρετούσε ως πρωθυπουργός, και ομοίως το 2000, όταν ο ανέλαβε την προεδρία από τον προβληματικό Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος είχε δημοτικότητα μεταξύ 5% και 10% σε όλη τη δεκαετία του 1990.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του ρώσου προέδρου παραμένουν 25 με 35 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα ποσοστά άλλων Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και οργάνων, με το 66% να εγκρίνει το έργο του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 62% της ρωσικής κυβέρνησης, το 54% της ρωσικής Κρατικής Δούμας, και το 64% των δραστηριοτήτων των διοικητών της χώρας.

Σε ερώτηση εάν στο σύνολο της «η Ρωσία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ή προς τη λάθος κατεύθυνση», το 64% των ερωτηθέντων απάντησε «προς τη σωστή κατεύθυνση». Το 22% είπε «προς τη λάθος κατεύθυνση», και 14% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να απαντήσει.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 19 έως 22 Ιουνίου του 2015, σε δείγμα 1.600 ατόμων άνω των 18 ετών από τις46 περιοχές της Ρωσίας. Το Κέντρο Levada υπολογίζει ένα περιθώριο σφάλματος που δεν υπερβαίνει το 3,4%.

Πηγή: Sputnik
Επιμέλεια: Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *