Search
Thursday 4 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

«Κόκκινος» συναγερμός στην Ευρώπη: Βυθίζονται οι ιταλικές τράπεζες

ΙΤΑΛΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ΕΕ και ο διχασμός στον «αυστηρό» Βορρά και τον «αμαρτωλό» Νότο έρχεται πάλι στο προσκήνιο εν αναμονή της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης από πλευράς Κομισιόν σχετικά με τις κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για την παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Την ίδια ώρα κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, αυτή τη φορά με την Ιταλία στο επίκεντρο. Το νέο σοκ αφορά τις τράπεζες της Ιταλίας -τις οποίες οι οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «zombie»-, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίζονται ολοένα και περισσότερο.

Η Γερμανία, διά στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει στην τήρηση όλων των κανόνων, ενώ η Ιταλία, η οποία ηγείται του «άξονα του Νότου», που ζητά περισσότερη ευελιξία στην ΕΕ, βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς οι τράπεζές της,  απειλούν να τινάξουν στον αέρα ακόμη και ολόκληρη την Ευρωζώνη, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη κρίση από το 2008.

Να σημειωθεί ότι το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, σε ευρώ 360 δις είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθεί.

Η λύση που προσμένει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα

Έτσι, οι ιταλικές τράπεζες βασίζονται στη βοήθεια από το κράτος ή στη διάσωση για να εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει 150 δισ. από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τα δανείσει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν. Ο οίκος Fitch βλέπει καταστροφή της ΕΕ αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Προβλέπει επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους σκληρούς κανόνες που έχουν Θεσπίσει για τέτοιες περιπτώσεις.

«Η Ιταλία δεν επιθυμεί εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες για τις τράπεζες» ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε -ο οποίος προκρίνει τη λύση του bail-in- όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα.

Η λύση Σόιμπλε

Η επιλογή του bail-in, όμως, θα είναι καταστροφική για χιλιάδες μικροομολογιούχους και καταθέτες σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική συγκυρία, εν όψει του δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη για τον Ματέο Ρέντσι να βρει μια όσο το δυνατόν ανώδυνη λύση και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η «τιμωρία» Ισπανίας και Πορτογαλίας μπορεί να καταστήσει το μείγμα εκρηκτικό. Η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν ότι η αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων είναι αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ, που όμως, εάν επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες για την ιταλική οικονομία, μπορεί να κλονιστεί σφοδρότατα ούτως ή άλλως.

Ο Σόιμπλε έχει εκφράσει πρόσφατα τις αντιρρήσεις του για την προνομιακή μεταχείριση της Γαλλίας από την Κομισιόν, οπότε δεν θα υποχωρήσει εύκολα και μαζί με αυτόν και οι «δορυφόροι» του.

Εντονες οι ανησυχίες για την Banca Monte dei Paschi di Siena

Εντονες είναι οι ανησυχίες για την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας την Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία έχει τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια από κάθε άλλη ιταλική τράπεζα. Σε ό,τι αφορά στα μικρά καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα η ΕΚΤ της έχει δώσει εντολές στην τράπεζα να μειώσει αυτά τα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κατέγραψε την Τρίτη απώλειες στο χρηματιστήριο κατά 20%, με την τιμή της μετοχής της να έχει υποστεί συνολικά απώλειες 80% μέσα στην χρονιά.

Συστημικός κίνδυνος οι ιταλικές τράπεζες

Eξαπλώνονται οι πιέσεις που δέχονται οι ιταλικές τράπεζες από το Brexit στους υπόλοιπους γίγαντες του ευρωπαϊκού κλάδου, με τις μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank και της ελβετικής Credit Suisse να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Εκκληση για την εύρεση λύσης με την παρέμβαση της Ρώμης απεύθυνε χθες Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και νυν πρόεδρος της Societe Generale, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γαλλία. Από το Βερολίνο, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Παντοάν τον διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία δεν θα παρεκκλίνει από τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης.

Η Επιτροπή είναι αρμόδια και θα μας ενημερώσει την επόμενη Τρίτη στο ECOFIN, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Τραπεζική Εποπτεία είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ και ανεξάρτητη, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σμάγκι, ο κ. Αντζελόνι, μέλος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες για λογαριασμό της ΕΚΤ, δήλωσε προ ημερών ότι «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η κρατική στήριξη, όταν ρυθμίζεται και ελέγχεται σωστά, είναι θεμελιώδες συστατικό ενός σωστά δομημένου τραπεζικού πλαισίου».

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό ρεκόρ. Μία εβδομάδα πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι η Deutsche Bank είναι η πιο «ριψοκίνδυνη» από τις μεγάλες τράπεζες που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επίσης, η αμερικανική μονάδα της Deutsche Bank ήταν μία εκ των δύο τραπεζών που απέτυχαν στα τεστ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Πηγή: tovima.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *