Search
Saturday 30 July 2016
  • :
  • :

Και επίσημα ξεκίνησε η αναβάθμιση των P-3B

P-3B ORION
Ξεκίνησε και επίσημα το μεσημέρι η αναβάθμιση των Ρ-3Β Orion του ΠΝ. Το πρώτο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας απογειώθηκε στις 13 Ιουλίου από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα και ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης του. Το μεσημέρι παρών ήταν και η Lockheed Martin κατασκευάστρια εταιρία του αφους, καθώς και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και των Επιτελείων.

Η σύμβαση προβλέπει την επανενεργοποίηση ενός αεροσκάφους P-3B του Πολεμικού Ναυτικού και την προμήθεια του τακτικού επιχειρησιακού λογισμικού και του εξοπλισμού για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό 4 ακόμη αεροσκαφών P-3B για το Πολεμικό Ναυτικό. Τα Kits του MLU (Προγράμματος Δομικού Εκσυγχρονισμού) θα προσδώσουν μια επέκταση του χρόνου ζωής κατά 15,000 ώρες πτήσης (περίπου 20 έτη ζωής) για το Π.Ν.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα και Ένοπλες Δυνάμεις αξιόπιστες, που αποτελούν εγγύηση σταθερότητας, ισχύος για την αποτροπή.  Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, επενδύουν, μέσω των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, της μαχητικής τους ικανότητας και της αποτρεπτικής τους δύναμης, στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αρχές του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι, και ας πάρουν σοβαρά υπόψη τους τη σοβαρότητας των λόγων μας, όσοι έχουν οποιεσδήποτε σκέψεις επιβουλής, να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση και απειλή κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

Εκ μέρους της Lockheed Martin Ντένις Πλέσσας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψιστης σημασίας για το ΠΝ και η πρόταση της εταιρείας είναι “η πλέον ορθώς επιχειρησιακή λύση αφού πρώτα εξετάστηκαν συνολικά 9 ακόμη προτάσεις, χωρίς όμως καμιά από αυτές να έχει τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που επιθυμούσε το ΠΝ και στο βαθμό που τα προσφέρει το P-3B”.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων ξεκινά από το 1ο αεροσκάφος της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα παραδοθεί το 2ο εξάμηνο του 2017 ενώ ακολούθως το 1ο εκσυγχρονισμένο θα παραδοθεί μέσα του 2019 ενώ έως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη θα φέρουν το ραντάρ ELM-2022 της Ισραηλινής ΙΑΙ, τον υπέρυθρο αισθητήρα έρευνας MX-15 της εταιρείας Wescam καθώς και το σύστημα ESM/ELINT ELL-8385 – (Integrated UAV ESM/ELINT System). Το τακτικό σύστημα θα είναι της ελληνικής εταιρείας ISI Hellas.

Όπως έχει γίνει γνωστό το ΠΝ θα αποκτήσει το ελληνικής σχεδίασης τακτικό σύστημα (mission system), ανοικτής αρχιτεκτονικής της ISI που αφενός θα ικανοποιεί πλήρως τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές απαιτήσεις του ΠΝ και αφετέρου θα προσδώσει την απαραίτητα αυτονομία στο ΠΝ.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να πετάξει από την Ελευσίνα στην Τανάγρα και το δεύτερο Ρ-3.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *