Search
Sunday 31 July 2016
  • :
  • :

Ισραήλ-Ρωσία Νέα γεωπολιτική σύμπλευση: κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στο βάθος οι αγωγοί

PUTIN, NETANYAHU
Η νέα προσέγγιση του Ισραήλ με τη Ρωσία δεν ξεκίνησε την προηγούμενη  εβδομάδα με την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου στη Μόσχα.  Έχει διάρκεια περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ ουσιαστικά οι βάσεις έχουν τεθεί από το 2013.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από … σαράντα κύματα. Επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, όταν θεωρούνταν αποκλειστικός σύμμαχος του Ισραήλ οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση της Αιγύπτου, ήταν στο κόκκινο. Στη συνέχεια  ήρθαν σε επαφή μέχρι τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, όταν τερματίστηκε η σχέση Ρωσίας-Αιγύπτου, με το Κάιρο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι «πούλησε» τους Αιγύπτιους Την τελευταία τριετία φαίνεται ότι η προσέγγιση είναι πιο σταθερή.

Αυτή τη φορά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι δύο χώρες προχωρούν ένα βήμα περισσότερο.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισαν τη διεξαγωγή της πρώτης ιστορικά στρατιωτικής άσκησης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας. Σύμφωνα με το “debka” αυτό αποτελεί μια γεωστρατηγική εξέλιξη μείζονος σημασίας, αφού σηματοδοτεί το τέλος της αποκλειστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών στις στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή, που δεν θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκά στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο το Ισραήλ δεν είδε με καλό μάτι την στάση των ΗΠΑ και ιδιαίτερα της κυβέρνησης Ομπάμα, στην αναγνώριση αυτού του Παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, υποστράτηγος Χερτζί Χαλεβί, μαζί με τον αρχηγό της Mossad, Γιόσι Κοέν.

Η εμπλοκή των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία δίνει μια ακόμη βάση για την εξεύρεση κοινής πλατφόρμας συνομιλιών που ξεκινάει από την αποτροπή επεισοδίων μεταξύ των στρατευμάτων των δύο χωρών και φτάνει μέχρι το σημείο των κοινών ασκήσεων.

Οι ασκήσεις που αποφασίστηκαν θα είναι αεροναυτικές και θα διεξαχθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους καλοκαιρινούς μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και η Ελλάδα και η Κύπρος καθώς το Ισραήλ εδώ και καιρό πραγματοποιεί ασκήσεις και με τις δύο χώρες.

Και στο βάθος αγωγοί

Ωστόσο η συνεργασία των δύο χωρών δεν σταματάει μόνο στις στρατιωτικές ασκήσεις και στις καλές σχέσεις που έχουν αμφότερες με την Αίγυπτο.

Η αναφορά του Β. Νετανιάχου, ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για ρωσικές εταιρίες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει ότι οι δυο ηγέτες τα βρήκαν, και στα ενεργειακά. Οι λεπτομέρειες βέβαια δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως σίγουρα θα δημιουργήσουν γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή. Το Ισραήλ επιθυμεί να περάσει δύο αγωγούς, έναν από την Ελλάδα και έναν από την Τουρκία(?). Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά σχεδιαγράμματα, αλλά μόνο όταν ανακοινωθούν επίσημα θα γίνει γνωστό τι πραγματικά ισχύει και σε ποιο βαθμό. Όσον αφορά την Ελλάδα, το Ισραήλ προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για τον αγωγό μέσω της Κύπρου, από την εποχή της κυβέρνησης του Γ. Α. Παπανδρέου, αλλά η δεύτερη δεν ανταποκρίθηκε ουσιαστικά.

Τουρκία

Άλλο ένα κοινό σημείο είναι η σχέση των δύο χωρών με την Τουρκία. Οι Ρώσοι μετά την κατάρρευση του Su-24,  έχουν βάλει την Τουρκία του Ερντογάν στο στόχαστρο δημοσιεύοντας από τις σχέσεις της τον ΙΚ μέχρι την εμπλοκή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Αλλά και οι Ισραηλινοί, με το περιστατικό με το Mavi Marmara, αφήνουν να εννοηθεί ότι ουδέποτε θα αποκτήσουν τις καλές σχέσεις που είχαν με την Τουρκία στην πρότερη του περιστατικού κατάσταση.

Φωτογραφία: Ria-Novosti, EPA




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *