Ο Υπουργός Άμυνας στο Ισραήλ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, MOSHE YA' ALON
Ζητήματα ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Ισραηλινό ομόλογο του Moshe Ya’ Alon, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο ΥΠΕΘΑ στο Ισραήλ.

Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και ασφάλειας των ενεργειακών πηγών στην ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και θέματα συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία και σε ότι αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας όχι μόνο στον τομέα “Goverment to Goverment” αλλά και “Business to Business”. Συζητήθηκαν επίσης και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως θέματα ασφάλειας περιοχής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Στο πλαίσιο της ελληνο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας υπεγράφη συμφωνία από τους δυο υπουργούς για το καθεστώς που διέπει την διαμονή στις δυο χώρες κατά τη διάρκεια μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασιών.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, που συνοδεύει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην επίσκεψη του, θα υπογράψει συμφωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δυο χωρών.

Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο ίσως σημείο τους, και αυτό αποδεικνύεται από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν κυρίως οι πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών. Η συνεργασίες σε αυτό το επίπεδο ξεκίνησε εδώ επτά χρόνια κυρίως στο ελληνικό FIR και σε ελληνικά πεδία βολής. Πολλοί τότε υποστήριζαν ότι οι Ισραηλινοί έκαναν πρόβα για το Ιράν σε περίπτωση που απειληθούν, όμως στην ευρύτερη περιοχή τα ισραηλινά συμφέροντα δεν αμφισβητεί μόνο το Ιράν, υπάρχει και Τουρκία.

Χρήστος Καρδαμπίκης

Χρήστος Καρδαμπίκης

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *