Σημαντικές επισκέψεις: Νετανιάχου και Μογκερίνι πάνε στην Κύπρο

Benjamin Netanyahu
Τρεις επισκέψεις που καταδεικνύουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής, και τις στενές σχέσεις που έχει με γειτονικά της κράτη, θα πραγματοποιήσουν στο νησί τρεις υψηλά ιστάμενοι ξένοι αξιωματούχοι.

Πρόκειται για την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κ. Μογκερίνι θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 24 Ιουλίου για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αναφορικά με τον περιφερειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, το ρόλο δηλαδή που μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η επίσκεψή της ενδεχομένως να αφορά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να κληθούν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να μιλήσουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε εξάλλου στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Νετανιάχου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 28 Ιουλίου, κατά την οποία θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διμερή θέματα και θέματα που αφορούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη το Ισραήλ στα μέσα Ιουνίου κατά την οποία απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί την Κύπρο. Οπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ δείχνει το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Τέλος, επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 29 Ιουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

ΚΥΠΕ, Μαρία Κονιώτου, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, mignatiou.com, Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *