Επικαιρότητα

Μέτρα-“νάρκες” στις διαπραγματεύσεις: Μειώσεις συντάξεων, νέοι φόροι

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΣΑΠΕΝ, ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
Μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, νέους φόρους, αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και παρεμβάσεις στα εργασιακά θα κληθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο, μετέδωσε στο βραδυνό του δελτίο το MEGA.

Στο Ασφαλιστικό

Το “πάγωμα” της κρατικής επιχορήγησης σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιούχων, ανοίγει “τρύπες” στα Ταμεία και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κύριων συντάξεων. Αντίστοιχα, η σύνδεση εισφορών- παροχών, οδηγεί σε αύξηση των εισφορών ή και σε μείωση συντάξεων.

Εκπλήξεις μπορεί να κρύβει το πλαίσιο για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αφού υπάρχουν πιέσεις για μικρότερη μεταβατική περίοδο και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες αποχωρήσεις.

Η υποχρεωτική χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων εξ ιδίων πόρων φέρνει από την πίσω πόρτα μείωση και των επικουρικών συντάξεων.

Η κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση εισφορών είτε με μείωση παροχών.

Όσο, δε, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις για 350.000 δικαιούχους.

Στο Εργασιακό

Σύμφωνα με το Mega, στο πεδίο αυτό, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πιέσεις για άρση όλων των διοικητικών εμποδίων για τις ομαδικές απολύσεις, για εξομοίωση εργατών-υπαλλήλων, άρα και σε μικρότερες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Επιπλέον, οι νέου τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορεί να συμπαρασύρουν και την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στις νέες, χειρότερες συνθήκες της οικονομίας.

Πάγια θέση των δανειστών είναι και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την προκήρυξη απεργιών.

Στη Φορολογία

Το Φθινόπωρο θα ψηφιστεί η νέα φορολογική κλίμακα με νέους συντελεστές και στόχο τη μεταφορά του βάρους σε μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.

Στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, θα οδηγήσει και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα.

Στα “αγκάθια” του Φορολογικού συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση της χαμηλής φορολογίας για τους αγρότες, η κατάργηση της απαλλαγής για το αγροτικό πετρέλαιο, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με στόχο λιγότερες δόσεις και αύξηση επιτοκίων, καθώς και το πολύ μικρότερο ακατάσχετο μισθών – συντάξεων.

Στο Δημόσιο

Το νέο μνημόνιο φέρνει δραστικές αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο, που οδηγούν και σε μειώσεις μισθών. Η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση του μισθού με τα επιδόματα που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που θα φέρει μεν αύξηση του βασικού μισθού, αλλά ταυτόχρονα η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα εξαφανίσει τα όποια οφέλη.

Η Αθήνα αποδέχεται, ακόμα, την πρόταση των δανειστών για το άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων και εκείνων που έχουν θέσεις ευθύνης.

Στο τραπέζι του “Προκρούστη” θα βρεθούν και τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με την πρόταση του νέου υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Πηγή: mignatiou.com, Φωτογραφία: EPA/LAURENT DUBRULE

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *