Επικαιρότητα

Σκύρος- Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Ρούπερτ Μπρουκ

11748660_10207135069794517_1399600495_n

Ένα διήμερο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Βρετανού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ (1887-1915) παρουσιάζει στις 28 και 29 Ιουλίου ο Δήμος Σκύρου. Την πρώτη βραδιά θα παρουσιαστεί η παράσταση «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» και τη δεύτερη η συναυλία «Η μουσική γεωγραφία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η συμπλήρωση ενός αιώνα από τον θάνατο και ενταφιασμό του ποιητή στο νησί λειτουργεί ως αφορμή μνήμης και αναψηλάφησης της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του, αναφέρει ο Δήμος Σκύρου. Μέσα από δύο διαφορετικές παραστάσεις, τις οποίες επιμελούνται γνωστά ονόματα της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής, επιδιώκεται να αποτεθεί ένα φόρος τιμής και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους θεατές να κάνουν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε εκείνα τα χρόνια μέσα από ένα σύγχρονο κάτοπτρο.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο του Μουσείου Φαλτάιτς, δίπλα στην πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, γνωστή και ως πλατεία Μπρουκ, όπου το 1931 τοποθετήθηκε το ορειχάλκινο άγαλμα του ποιητή, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρο.

ImageHandler.ashx

«Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα»

Η παράσταση «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» (28 Ιουλίου, 21.00) είναι παραγγελία του Δήμου Σκύρου, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Βρετανού ποιητή. Το κείμενο υπογράφει ο συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς και τη σκηνοθεσία η Λίνα Ζαρκαδούλα. Η μουσική σύνθεση και διεύθυνση ανήκει στον Θεόδωρο Λεμπέση. Πρωταγωνιστούν η Παναγιώτα Βλαντή και ο Χριστόδουλος Στυλιανού.

Μια σειρά από ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία από τη σχέση τους με τον ποιητή, εραστή, φίλο, γιο και στρατιώτη Μπρουκ. Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη διήγηση έρχονται αντιμέτωπα με την ίδια αγωνία της ζωής όλων μας: τι αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι που αγαπήσαμε, ποια είναι η ουσία του ηρωισμού σε έναν κόσμο που διαλύεται, ποιο είναι το νόημα της ποίησης και της ερωτικής μνήμης απέναντι στη βία του πολέμου…

Η μουσική γεωγραφία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρόκειται για μια πρωτότυπη συναυλία  (29 Ιουλίου, 21.00) που θα παρουσιάσει, με τη βοήθεια αφήγησης, μουσικά έργα από όλη την Ευρώπη που σχετίζονται με τον Ρούπερτ Μπρουκ μέσα από μία καλλιτεχνική, χρονολογική αλλά και ιστορική προσέγγιση.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο του Φ.Σ. Κέλι (1881-1916), την «Ελεγεία στη μνήμη του Ρούπερτ Μπρουκ». Ο Κέλι ήταν συνθέτης, συστρατιώτης και συνταξιδιώτης του Μπρουκ προς την Καλλίπολη και από αυτούς που μετέφεραν τη σωρό του για να ταφεί στο νησί. Η Ελεγεία ξεκίνησε να γράφεται στο πλοίο όπου ο ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή, στα ανοιχτά της Σκύρου.

Εν συνεχεία θα ακουστούν διάσημα μουσικά έργα γραμμένα λίγο πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατά την περίοδο της Μπελ Επόκ, με κύριο εκφραστή τον ιταλό συνθέτη Πάολο Τόστι (1846-1916). Σε τρίτη φάση το κοινό θα εισέλθει στα εμπόλεμα χρόνια και θα ταξιδέψει σε ένα πολυεθνικό χάρτη μέσα από μουσικές συνθέσεις της εποχής, όπως η γερμανική οπερέτα «Εύθυμη Χήρα» του Φραντς Λέχαρ, η «Pavana» και το «Menuet» του Ραβέλ, το «Vocalise» του Ραχμάνινοφ, καθώς και τις ελληνικές συνθέσεις «Μαγιοβότανα», «Το Τραγούδι της Σμύρνης», «Ψηλά στο μέτωπο» (σ.σ.: από τη γνωστή οπερέτα «Ο Βαπτιστικός») των Μανώλη Καλομοίρη, Διονυσίου Λαυράγκα και Θεόφραστου Σακελλαρίδη αντίστοιχα. Η συναυλία θα κλείσει υπό τους ήχους του Γερμανού Κουρτ Βάιλ και του τραγουδιού του «Und was bekam des soldaten weib».

Χρήστος Καράμπελας

Χρήστος Καράμπελας

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *