Επικαιρότητα

Από Δευτέρα σε Τρίτη και …βλέπουμε οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Την προσεχή Τρίτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία-δυο ημέρες να έρθουν στην Αθήνα, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόσθεσε τα εξής: Αυτό ανέφεραν αργά σήμερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση σχετικά με την άφιξη των επικεφαλής οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και όχι σε πολιτικούς, ούτε σε διπλωματικούς λόγους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν είπε ακόμα το “ναι” για τη μετάβαση της Αποστολής του στην Αθήνα, καθώς παραμένουν ανοικτά σοβαρά θέματα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Reuters: Τη Δευτέρα οι συνομιλίες, Γαλλικό: Την Κυριακή στην Αθήνα οι δανειστές, ΔΝΤ: Σιγή ασυρμάτου

Oι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, καθώς τα τεχνικά ζητήματα που καθυστέρησαν τις συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα έχουν επιλυθεί, γνωστοποίησε σήμερα ένας Έλληνας αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας επισήμανε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα τη Δευτέρα αφού επιλύθηκαν τα τεχνικά ζητήματα. Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διέψευσε τις αιτιάσεις ότι η ελληνική πλευρά επιχείρησε να εμποδίσει την πρόσβαση της ομάδας των πιστωτών στις κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» τόνισε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Από την πλευρά του ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πέραν της χθεσινής που αναφέρει ότι «θα συζητήσουμε με τις Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών», κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Η εκπρόσωπος του Ταμείου την οποία ρωτήσαμε είπε ότι “θα επανέλθει” εάν έχει κάτι να ανακοινώσει. Το Ταμείο προτίθεται να στείλει τα τεχνικά κλιμάκια εφόσον έχουν πρόσβαση για να επαληθεύσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο μία πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, μετέδωσε ότι οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα «έως αύριο το βράδυ» με στόχο την επανέναρξη την επόμενη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα μεταβούν στην Αθήνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε, ωστόσο, την ακριβή ημερομηνία άφιξης των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα, αναφέροντας μόνο ότι θα μεταβούν στην ελληνική πρωτεύουσα «τις επόμενες ημέρες».

REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com, Φωτογραφία: IMF

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *