Επικαιρότητα

Ετοιμος να δώσει λεφτά ο Ντράγκι

ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

Σήμα ότι στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να στείλει η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση εγκρίνοντας νέα αύξηση του ELA λίγες μόνο ώρες πριν από την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, για το δεύτερο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει η αρχική συμφωνία με τους εταίρους. Πρόκειται για συντονισμένη κίνηση του Μάριο Ντράγκι με τους ηγέτες της Ευρωζώνης και την Κριστιν λαγκάρντ, υπερβαίνοντας τα εμπόδια που συνεχίζει να θέτει η Bundebank σε συνεργασία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο μήνυμα του Μάριο Ντράγκι θα γίνεται μνεία και στην εκμετάλλευση και των υπόλοιπων εργαλείων που διαθέτει η ΕΚΤ εφόσον το επιτρέψει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ολοκληρωθεί η διαδικασία έναρξης του νέου Μνημονίου με τον ESM. Κομβικό σημείο για την ΕΚΤ είναι και η διεξαγωγή των stress tests των ελληνικών τραπεζών τον Αύγουστο καθώς η ταχεία έναρξη της διαδικασίας για την ενεργητική διαχείριση των κόκκιων δανείων.

Διεθνώς το κλίομα βελτιώνεται για την Ελλάδα μετά την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας με τους εταίρους, με την S&P να αναβαθμίσει τη χώρα κατά δυο βαθμίδες, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της ανάληψης δράσης για την προοδευτική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Θετικά λειτουργεί και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, με την πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων από τον EFSM στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής γέφυρας που στήθηκε.

Το κλίμα για τη χώρα θα είναι ακόμα καλύτερο μετά την ψήφιση του σημερινού πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή καθώς θεωρείται ως ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της οικονομικής ομαλότητας και της πολιτικής σταθερότητας.

Τέλος μένει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης του ESM απ όπου θα λάβει 86 δισ. σε τρια χρόνια με αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Αυτά τα σημεία αναμένεται να αναφέρει ο Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του στα πλαίσια παρουσίασης του οδικού χάρτη για την Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με το γράμμα και το πνεύμα των πολιτικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup, για προοδευτική αποκατάστασης της ομαλότητας αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενστερνιζόμενος και την ανάγκη εμπροστοβαρούς στήριξης της Ελλάδας, ώστε να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της τραπεζικής αργίας και της χρηματοδοτικής ασφυξίας που βίωσε η ελληνική οικονομία ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα πιέσει για παράλληλες δράσεις που θα αυξήσουν τη ρευστότητα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει το haircut που επιβάλλει στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών, εφόσον η χώρα ενταχθεί στον ESM και οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίσουν τις προοπτικές της οικονομίας και το αξιόχρεο.

Παράλληλα ο ΕΚΤ μπορεί μετά από την ένταξη στον ESM να επαναφέρει την Ελλάδα στο Ευρωσύστημα που πρακτικά θα σημάνει την αισθητή βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών.

Σε Τρίτη φάση και στο πλαίσιο των αποφάσεων για αναδιάρθρωση του χρέους η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων απορροφώντας τίτλους κοντινών λήξεων του ελληνικού δημοσίου.

Στο εν τω μεταξύ μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των αποδεκτών collaterals από τις ελληνικές τράπεζες καθώς και τη χρηματοδότησή τους με εχέγγυα έντοκα γραμμάτια που τώρα βρίσκεται στα 3,5 δισ., ενώ οι τράπεζες διαθέτουν 15 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι, πίεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αυξήσουν το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τον ELA άμεσα, αλλά έχει επίσης περιθώριο να κάνει και άλλες κινήσεις (σ.σ.: για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών), εφόσον προχωρήσει καλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με οικονομολόγους, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειασθεί κάποιες εβδομάδες ή μήνες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg το 59% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από τον Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA. Το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 0,05%). Η κίνηση αυτή αναμένεται, επίσης, να καταστήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μειώνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους.

Πηγή: sofokleousin.gr

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *