Οι ‘εγκλωβισμένοι’ και χωρίς χρήματα, Έλληνες στο εξωτερικό

ΒΙΕΝΝΗ
Ελληνίδα ασθενής βρίσκεται σε γνωστό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης από την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να υποβληθεί σε σοβαρή και εξαιρετικά πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκίνου.

Την προκαταβολή που ήξερε ότι ζητά το νοσοκομείο, προκειμένου να γίνει η εγχείρηση, θα την πλήρωνε με την πιστωτική της κάρτα, έχοντας φροντίσει με την τράπεζά της στην Αθήνα να έχει εξασφαλισμένο χρηματικό όριο.

Η κάρτα είναι μπλοκαρισμένη, το νοσοκομείο δεν ξεκινά την επέμβαση, και οι συγγενείς της γυναίκας, που διαμένουν σε ξενοδοχείο και είναι και αυτοί χωρίς επαρκή χρήματα, απευθύνθηκαν στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Περιπτώσεις παρόμοιες, και για ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων πέρα από τα ιατρικά, υπάρχουν πολλά στο εξωτερικό, και συνεχώς αυξάνονται. Φοιτητές, επιχειρηματίες, συσμμετέχοντες σε συνέδρια, και άλλοι πολλοί, είναι οι αποκαλούμενοι “εγκλωβισμένοι του εξωτερικού” για τους οποίους και πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη, αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, για την παροχή, σε στενό συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία, αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και για την αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων που προέκυψαν μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμού στις συναλλαγές.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι όλα τα αιτήματά των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού θα πρέπει να υποβάλλονται, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), αυτήν που επέβαλε τους περιορισμούς, από τους ενδιαφερόμενους, στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΕΕΤΣ).

Το ίδιο ισχύει και για αιτήματα που αφορούν νοσήλια Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των συντάξεων Ελλήνων, που ζουν στο εξωτερικό για τους οποίους ισχύει κατ’ αρχήν ό,τι ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Όσον αφορά Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα της διαμονής, ακόμα κα της διατροφής τους, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάσθηκε λύση, ώστε να εξυπηρετούνται πιστωτικές κάρτες ελληνικών Τραπεζών και να καλυφθούν οι ανάγκες τους, σύμφωνα με το σχετικό όριο που αναμένεται να ορίσει η Ένωση Τραπεζών.

Τέλος, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε Έλληνες πολίτες.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ, mignatiou.com

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *