Το Eurogroup αποφάσισε διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, την ερχόμενη Κυριακή, πριν κάνουν οποιαδήποτε νέα συζήτηση περί νέου προγράμματος στήριξης.

Μετά το Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Απόψε είχαμε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σε συνέχεια του χθεσινού, στο οποίο συζητήσαμε τις δύο επιστολές που λάβαμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επίσης συζητήσαμε την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

»Πρώτα από όλα, για το αίτημα παράτασης του παλαιού προγράμματος, που συζητήσαμε χθες, επιβεβαιώσαμε την απόφαση του Σαββάτου, ότι η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και επομένως, δυστυχώς, το παλαιό πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

»Δεύτερον, υπήρξαν προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές για περαιτέρω αλλαγές στις προτάσεις των Θεσμών. Σε αυτό το σημείο απλώς σημειώσαμε αυτές τις προτάσεις.

»Η κύρια απόφαση ήταν ότι δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα γίνει την Κυριακή, καθώς και τη θέση υπέρ του “όχι” από την ελληνική κυβέρνηση, δεν βλέπουμε έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο.

»Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς ημέρες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών επί προτάσεων ή οικονομικών διευθετήσεων. Απλά θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος.

»Τέλος εκφράζω τη λύπη μου για την κατάσταση, δεδομένης της ισχυρής θέλησης του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, στην οποία του υποστηρίζουμε πλήρως.»

Νωρίτερα, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, έγραψε στο Twitter ότι «το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων» και ότι «Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το Eurogroup.

Την έκβαση της συνεδρίασης είχε προαναγγείλει ουσιαστικά πριν από τη έναρξή της ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ξεκαθάρισε ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, και ας υπήρξε στο νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ειδική αναφορά στο σημερινό Eurogroup, ο ίδιος θα επιμένει στο δικό του «όχι» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κατάστασης και την εύρεση λύσης για την Ελλάδα.

Αναφερθείς στο σημερινό Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ότι «αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα.»

Ενόχληση πάντως για τη νέα προτροπή Τσίπρα στους πολίτες να υποστηρίξουν το όχι στο δημοψήφισμα δείχνει και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους, ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

ΠΗΓΗ news.in.gr

Ομάδα Σύνταξης
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *