Επικαιρότητα

Το πόρισμα για τη συντριβή του F-16 στο Αλμπαθέτε

Τριήμερο πένθος για τους δύο πιλότους
Στο σύστημα «εξισορρόπησης» του αεροσκάφους, αποδίδει το πόρισμα, τα αίτια συντριβής του ελληνικού F-16 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου συμμετείχε σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο πόρισμα της σχετικής έρευνας που δεν είναι απόρρητο, οι εμπειρογνώμονες εστιάζουν στο είδος της αποστολής που περιλάμβανε το σενάριο της άσκησης, κατά ραντάρ, προέβλεπε τη μεταφορά ασύμμετρου φορτίου στα φτερά του αεροσκάφους (δηλαδή διαφορετικό οπλισμό σε κάθε φτερό). Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρεται καμία βλάβη στο αεροσκάφος και περιγράφονται οι τελευταίοι έλεγχοι πριν από την πτήση οι οποίοι έγιναν 20 λεπτά πριν από την απογείωση.

Ακόμη επισημαίνεται η εμπειρία των δύο χειριστών.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται το απόρρητο και περιορίζεται η ενημέρωση χωρίς απαραίτητα να υπάρχει ανάγκη για απόρρητο τις περισσότερες φορές.

Η ηγεσία της ΠΑ έχει ενημερώσει σχετικά τις οικογένειες των δύο.

Δείτε Το Πόρισμα της συντριβής του F-16 (eng)

Το δυστύχημα

Το διθέσιο F-16 block50 της ΠΑ συνετρίβη στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος ενώ απογειωνόταν σε βάση στην πόλη Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους οι δύο χειριστές, ο Σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών,

με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16, και 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16, αντίστοιχα.
Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 10 στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 21, κυρίως Γάλλοι και Ιταλοί.

Χρήστος Καρδαμπίκης

Χρήστος Καρδαμπίκης

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *