Επικαιρότητα

Ομόλογα σε χρυσό η λύση για το χρέος;

ΧΡΥΣΟΣ
Ούτε ευρώ, ούτε δολάριο, ούτε δραχμή, αλλά έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων σε χρυσό και ασήμι είναι η λύση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, γράφει σήμερα 28 Ιουλίου ο πρόεδρος της Gold Standard Institute, Keith Weine, στην εβδομαδιαία στήλη του στο Franc Blog SNBCHF.com. της Swiss National Bank.

Στο άρθρο του με τίτλο “Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα“, ο Keith Weine επιχειρηματολογεί ότι καμιά νομισματική επιλογή δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα από το διογκούμενο συνεχώς χρέος της. Και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα του γράφει:

Υιοθετήστε τον χρυσό ως χρήμα. Έχετε μια ιστορική ευκαιρία για να δημιουργήσετε μια άλλη χρυσή εποχή για την Ελλάδα”.

Η πρόταση:

Αρχικά, η κυβέρνηση διαμορφώνει κίνητρα για την κινητοποίηση του χρυσού και ασημιού, απελευθερώνοντας τη χρήση τους από νομικές δεσμεύσεις και φόρους (ακόμη και κόβοντας χρυσά και ασημένια νομίσματα σε όσους φέρνουν ανάλογα αντικείμενα). Και στη συνέχεια εκδίδει μακροχρόνια ομόλογα (π.χ.30ετή) με ρήτρα χρυσού και ασημιού στο κεφάλαιο και στους τόκους στη λήξη τους.

Οι αγοραστές δεν θα πληρώνουν σε ευρώ ή οποιοδήποτε νόμισμα αυτά τα ομόλογα, αλλά θα εξαγοράζουν υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα. Για παράδειγμα, για ένα ομόλογο αξίας 1.000 ουγκιών χρυσού θα βρεθούν πρόθυμοι πλειοδοτες να αγοράσουν υφιστάμενα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 500.000 ευρώ.

Αυτός, γράφει, είναι ο μόνος μηχανισμός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει καθαρή από το χρέος.

Ο Keith Weine θεωρεί βέβαιο ότι σε κάθε νέα έκδοση η τιμή του χρυσού θα είναι υψηλότερη, εξαγοράζοντας όλο και περισσότερο χρέος, με τη λογική ότι πολλοί επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία δεν εμπιστεύονται το χάρτινο χρήμα των ομολόγων αξίας τρισ. ευρώ και δολαρίων, που κυκλοφορεί στον κόσμο.

“Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, ο ηγέτης, χρησιμοποιώντας τα ομόλογα χρυσού για να αποτρέψει τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες”, γράφει. Και έτσι τα ομόλογα χρυσού θα πωλούνται σε ένα premium πάνω από την τιμή του χρυσού, σε σύγκριση με τα ομόλογα στα χάρτινα νομίσματα.

Αν μπορείτε αγοράστε χρόνο για να ετοιμάσετε την έκδοση ομολόγων σε χρυσό και ασήμι, παροτρύνει τον κ.Τσίπρα ο πρόεδρος του Gold Standard Institute. Θα βγείτε εντελώς από το χρέος, θα αποφύγετε την χρεοκοπία, θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, θα προσελκύσει κεφάλαια και στη συνέχεια θα έρθει η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας.

Κύριε Τσίπρα, καταλήγει το άρθρο, δεν έχετε τίποτα να χάσετε (έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα). Γιατί να μην κερδίσετε το μέλλον;

Όλη τη θεωρία του για τα χρυσά ομόλογα ο Keith Weiner την έχει αναπτύξει σε πόνημά του το 2012. Όποιος επιθυμεί μπορεί να δει τις λεπτομέρειες εδώ.

Πηγή: tornosnews.gr, Φωτογραφία: thewallpapers.org

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *