Ν. Ξυδάκης: Πρωτοβουλίες για προσέλκυση ξένων παραγωγών

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
Στις προτάσεις της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών αναφέρθηκε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να δοθούν φορολογικά κίνητρα για γυρίσματα στην Ελλάδα, ενώ προωθείται απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. «Πρέπει να το κάνουμε και να το κάνουμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Η προσέλκυση παραγωγών από το εξωτερικό έχει υπάρξει αίτημα και του κινηματογραφικού κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είχαν παρουσιάσει σχετική μελέτη για το θέμα, ενώ σε αντίστοιχες εξαγγελίες είχε προχωρήσει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου.

Ήδη για το ζήτημα αυτό έχει πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών ενώ μία δεύτερη αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως επισήμανε ο κ. Ξυδάκης.

Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διευκόλυνση ξένων παραγωγών επί ελληνικού εδάφους, καθώς τα οφέλη από αυτή την προσδοκώμενη άνθηση αναμένεται να συμπαρασύρουν και τις ελληνικές παραγωγές. Όπως επεσήμανε, μία μεσαίου κόστους χολιγουντιανή παραγωγή μπορεί να ξοδεύει 50.000 δολάρια την ημέρα στη χώρα όπου πραγματοποιεί γυρίσματα. «Είναι ένα μικρό εργοστάσιο που κρατά έναν έως δύο μήνες».

Επισήμανε ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα:

1. Δεν υπάρχει καθεστώς φοροελαφρύνσεων, κάτι που ισχύει σε γειτονικές χώρες (όπως η Μάλτα και η Κροατία), με τις εταιρείες παραγωγής να παίρνουν επιστροφή φόρου της τάξεως του 25 ή του 30%).
2. Οι αδειοδοτήσεις. Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης παρόλο που έχει θεσμοθετηθεί η ίδρυση ενός film commission (μιας αρμόδιας επιτροπής δηλαδή), στην πράξη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα help desk, ένα γραφείο που θα έχει σκοπό να διευκολύνει όσα χρειάζεται μία παραγωγή (όπως άδειες από δασικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, το Λιμενικό κ.ά). Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι για τους αρχαιολογικούς χώρους, για τους οποίους εκφράζεται αυξημένο ενδιαφέρον, τις άδειες θα μπορούσαν να δίνουν οι κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων -με βάση μία συγκεκριμένη λίστα κριτηρίων- αντί για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να αρθούν οι αβεβαιότητες.

Επισήμανε ότι τα κριτήρια είναι σαφή και ότι το γύρισμα θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια του μνημείου.

Για το Κέντρο Κινηματογράφου

Ο κ. Ξυδάκης παρουσίασε, επίσης, το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αναφερόμενος στην «αταξία» -όπως την χαρακτήρισε- που επικράτησε πριν από λίγο καιρό, επισημαίνοντας ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε το κέντρο «ταλαιπωρημένο».

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Αλέξης Γρίβας, αναφέρθηκε και αυτός στην περσινή στασιμότητα, λέγοντας ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τα βγάλει πέρα το ΕΚΚ. Τόνισε, πάντως, ότι το Κέντρο πλέον λειτουργεί κανονικά και ότι οι ταινίες που περίμεναν έγκριση από το ΔΣ, αλλά λόγω των προβλημάτων, ξεκίνησαν γυρίσματα «θα εξεταστούν σαν να μην είχαν ξεκινήσει γυρίσματα».

Αναφέρθηκε σε σειρά στόχων του ΕΚΚ όπως να εφαρμοστεί το 1,5% που καλούνται να δώσουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πίσω στην ελληνική παραγωγή ταινιών.
Αναφέρθηκε τέλος και στον διορισμό γενικού διευθυντή του Κέντρου, λέγοντας ότι σύντομα η θέση αυτή θα υπάρξει «παρ’ όλο που σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει». Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι έχει προκηρυχθεί η θέση, σύντομα θα εξεταστούν οι αιτήσεις και θα υπάρξει η πρόταση του ΕΚΚ.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *