Έρχεται μείωση της συμμετοχής στους αδύναμους οικονομικά! Τι ανακοίνωσε ο Π. Κουρουμπλής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου προωθεί ο υπουργός υγείας ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο προανήγγειλε μείωση της συμμετοχής στους αδύναμους οικονομικά, περιορισμούς στη συνταγογράφηση ορισμένων ειδικοτήτων γιατρών και κλειστό προϋπολογισμό για τα καινοτόμα φάρμακα.

Μέχρι τέλη Ιουνίου τα μέτρα μας θα στραφούν προς τους αδυνάτους. Και θα κλείσει η αυλαία της αύξησης της συμμετοχής και θα αρχίσει η μείωση. Καταρχάς των πιο αδυνάτων.

Την ερχόμενη εβδομάδα όπως ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα των νέων φαρμάκων, των καινοτόμων που θα είναι τουλάχιστον 35 και τα περιμένουν οι εταιρίες πολύ καιρό. Ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί στο εξής με τεχνογνωσία της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων… Η τεχνογνωσία θα έρθει από 4 χώρες της ΕΕ ώστε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ο ΕΟΠΥΥ.
Στο πλαίσιο αυτό θα περιοριστούν τα ιατρικά συνέδρια, η ΗΔΙΚΑ θα παρακολουθεί το κόστος παραγωγής των φαρμάκων αλλά και άμεσα θα γίνει προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου του πλαφόν συνταγογράφησης.
Μάλιστα το ΦΕΚ δήλωσε ο υπουργός Υγείας ότι θα βγει σήμερα ή αύριο το αργότερο… Διευκρίνισε δε ότι αυτό δεν θα πλήξει τους ασφαλισμένους αλλά δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες για το θέμα.

“Επί 5 χρόνια με ύπουλο τρόπο φαινόταν ότι ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη αλλά αυτό που συνέβαινε ήταν η αύξηση της συμμετοχής του πολίτη. Έτσι έφτασε μεσοσταθμικά από 12% στο 30% και πλέον… Αυτό είναι σημαντική επιβάρυνση που έφτασε την συμμετοχή των πολιτών στα 622 εκατ. ευρώ δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής Και συνέχισε:
Εμείς επεξεργαστήκαμε μια πολιτική για το φάρμακο, διαπραγματευτήκαμε σκληρά με την φαρμακοβιομηχανία με στιγμές μεγάλης έντασης. Αλλά το τελευταίο διάστημα βρέθηκε κοινός τόπος παρότι ακόμα υπάρχουν ακόμα γκρίνια αλλά στο βάθος έχουν κατανοήσει ότι το σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί είναι η πιο σωστή λύση”.

Στο πνεύμα αυτό ο ΕΟΦ επεξεργάζεται την νέα τιμολογιακή πολιτική και το νέο θεσμικό πλαίσιο. πρέπει να μαζευτεί και να ενοποιηθεί το πλαίσιο καθώς λίγοι το καταλαβαίνουν σήμερα.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *