Οδηγός επιβίωσης σε καβγά

ΚΑΒΓΑΣ
Γράφει η Σοφία Φωτοπούλου

Κλείσε τα μάτια. Πάρε μια βαθιά ανάσα και μέτρα μέχρι το δέκα. Επέλεξε σοφά τις λέξεις σου πριν απαντήσεις. Πήγαινε ένα βήμα πίσω και δες την εικόνα από απόσταση. Εσύ και ακόμα ένας χ, ο οποίος σε προκαλεί και σε φτάνει στα όρια του ξεσπάσματος. Καθημερινές στιγμές «ευτυχίας» και όπου χ βάλε προϊστάμενος, φίλος, συγγενής, σύντροφος, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας σου.

Άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεσαι σε καθημερινή συνήθως βάση και είναι μέρες σαν και αυτή που για κάποιο λόγο τα αίματα άναψαν, κάποια αντιπαράθεση δημιουργήθηκε και βρέθηκες αντιμέτωπος με κάποιον που δυστυχώς εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να αποφύγεις.

Τί μπορείς να κάνεις σε αυτές τις δυσάρεστες αλλά τόσο συχνές καταστάσεις στην καθημερινότητα σου;

Για αρχή προσπάθησε να απομονώσεις λίγο το συναίσθημα. Αξιολόγησε όσο πιο ψύχραιμα μπορείς τη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, είτε επειδή εσύ την προκάλεσες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε επειδή ο άλλος ξύπνησε έτσι το πρωί και δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει σε αυτή τη «μίζερη» ζωή του από το να ξεκινήσει καβγά μαζί σου. Υπάρχουν δυστυχώς και αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκουν μια αρρωστημένη ικανοποίηση μέσα από τις εντάσεις και τους τσακωμούς, το γιατί μη το ρωτάς, ακόμα ψάχνω να το βρω και εγώ.

Οπότε λοιπόν είμαστε στη φάση που αξιολογούμε τη κατάσταση. Άκου προσεκτικά αυτό που σου λέει ο άλλος. Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε στάδιο έντονης εκδήλωσης της δυσαρέσκειάς του, ειδικά όταν αυτή δεν έχει κάποιο ουσιαστικό λόγο, πολύ συχνά πέφτει σε αντιφάσεις στα επιχειρήματά του. Επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται και συχνά διανθίζονται με διάφορους χαρακτηρισμούς στη προσπάθεια να δώσει έμφαση σε αυτό που προφανώς τον ενοχλεί.

Άφησε τον να ολοκληρώσει, να βγάλει από μέσα του αυτό που νιώθει και να εκφράσει αυτό που σκέφτεται. Ζήτα του τότε τον ίδιο χρόνο που του έδωσες εσύ χωρίς να σε διακόψει. Ξεκίνα τότε να εκθέτεις τα δικά σου επιχειρήματα, τα οποία επειδή τόση ώρα συντάσσεις στο μυαλό σου είναι σαφώς πιο περιεκτικά και πιο σαφή. Δώσε του να καταλάβει με απλές, καθημερινές λέξεις τη δική σου άποψη και θέση σε αυτό που λέει, αποφεύγοντας να ανταποδώσεις χαρακτηρισμούς αλλά χρησιμοποιώντας αν θες φράσεις που χρησιμοποίησε και ο ίδιος, οπότε το επιχείρημά σου αυτομάτως θέτει υπό νέα σκοπιά αυτό που ο ίδιος έχει μόλις εκφράσει. Ολοκλήρωσε τη σκέψη σου καταλήγοντας στο δικό σου συμπέρασμα για όλο αυτό που έχει προκύψει και τον φτάνει σε διάθεση για αντιπαράθεση , χωρίς όμως να μειώνεις και να υποτιμάς αυτό που συμβαίνει μέσα του και προφανώς τον έφερε σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η αντίδρασή σου θα πρέπει να είναι η αντίδραση ενός ανθρώπου που σέβεται τον συνομιλητή του γιατί κυρίως σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό. Καθώς επίσης επειδή γνωρίζεις ότι στην ίδια κατάσταση μπορεί να βρεθείς και εσύ κάποια στιγμή και γιατί με αυτό τον τρόπο θα επιθυμούσες να αντιδράσει και το άλλο άτομο.

Όπως και να έχει μη ξεχνάς ότι ο σωστός χειρισμός μιας προβληματικής και έντονης συναισθηματικά κατάστασης προϋποθέτει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και πνευματική ωριμότητα. Οπότε άκου πρώτα και μετά μίλα. Θα γλυτώσετε και οι δύο χρόνο αλλά και ψυχική φόρτιση. Το κλειδί βρίσκεται στη ψυχραιμία και στην εσωτερική ηρεμία που μπορείς να πετύχεις σε μια τέτοια φάση.

Φωτογραφία: shiftshaper.org




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *