Και το Ισραήλ 4ο στην τριμερή συνεργασία!

ΑΟΖ
Και το Ισραήλ επιθυμεί να συμμετάσχει στην τριμερή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο- και Αίγυπτο. Αυτό ανακοινώθηκε από την πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ Μπέν-Άμπα, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο ομιλίας της με θέμα: «Εκλογές στο Ισραήλ: H επόμενη μέρα για μια δημοκρατία σε μια ταραγμένη περιοχή».

Η κ. Μπεν-Άμπα αναφερόμενη στο θέμα της συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο είπε ότι η χώρα μας με το Ισραήλ έχει σχέσεις σε πολύ σταθερά «πόδια», εν αντιθέσει με την Τουρκία που η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν έχει απομακρύνει τις δύο χώρες και στο πλαίσιο αυτό δεν προβλέπει στο άμεσο μέλλον να βελτιωθούν. Αν και το Ισραήλ θα επιθυμούσε να έχει αγαστές σχέσεις με χώρες γείτονες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ιορδανία.

Για το θέμα της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η πρέσβης του Ισραήλ τόνισε ότι η συνεργασία θα μπορούσε να γίνει «τετράγωνο», καθώς η χώρα της έχει πολύ καλές σχέσεις και με τις τρεις αυτές χώρες, όπως και με την Ιορδανία. Εννοώντας σαφώς ότι θα υπάρξει συνεργασία αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ισραήλ.

Μάλιστα η κ. Μπεν Άμπα, επισήμανε ότι το Ισραήλ έχει στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, ενώ η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του εμπορίου.

Η πρέσβης, παρουσία της διεύθυνσης του Ι.ΔΙ.Σ. και των πρέσβεων της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, αναφέρθηκε στην μετεκλογική κατάσταση στο Ισραήλ, στο παλαιστινιακό, στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς Οργανισμούς.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *