Εκβιασμοί και παρακάλια από την Ουκρανική κυβέρνηση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΚΡΙΣΗ
Σενάρια τρόμου για την επέκταση του πολέμου σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να φτιάχνει ο πρόεδρος της χώρας, ως μέτρο άσκησης πίεσης προς τη Δύση για περεταίρω βοήθεια, πυροδοτώντας ταυτόχρονα και νέες συγκρούσεις, ενώ το Κίεβο επιμένει στην επέκταση των κυρώσεων και εναντίον του ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάπαυση του πυρός, και τις ΗΠΑ να πιέζουν την ΕΕ για διατήρηση των μέτρων κατά της Ρωσίας τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σε ομιλία του σε διεθνή διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας στο Κίεβο την Τρίτη, είπε μεταξύ άλλων: «Η απειλή του πολέμου εξακολουθεί να κρέμεται από πάνω μας. Είναι η πραγματικότητα μας. Ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, αλλά είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σβήσουμε κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης ή υποχώρησης». Και συνέχισε: «Μια λύση για την κατάσταση στο Ντονμπάς θα βρεθεί με τη βοήθειά σας και με την αλληλεγγύη σας προς εμάς».

Ο Ποροσένκο, τόνισε πως οι ειρηνευτικές συμφωνίες για την Ουκρανία που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσω του συντονισμού με τους εταίρους της χώρας του.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ενέπλεξε στα επιχειρήματά του και την Ελλάδα, λέγοντας πως η Ευρώπη δίνει λιγότερα χρήματα στην Ουκρανία από ό,τι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΑ Regnum, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Διεθνή διάσκεψη δωρητών στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε: «Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις, αλλά η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 300 δισεκατομμύρια δολάρια, και δεν έχει τον πόλεμο, ούτε ρωσικά άρματα μάχης, και δεν πολεμά με ένα πυρηνικό κράτος. Έχουμε λάβει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια γενικής υποστήριξης του ΔΝΤ, ενώ ο πληθυσμός μας είναι 4 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στην Ελλάδα».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Ουκρανοί ήδη επιβιώνουν εξαιρετικά δύσκολα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, κάλεσε τους ευρωπαίους για περισσότερη οικονομική υποστήριξη.

«Ο καλύτερος τρόπος να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας, είναι να βεβαιωθείτε ότι η Ουκρανία έχει επιτύχει. Έχει γίνει ένα παράδειγμα για όλο τον μετασοβιετικό κόσμο, που θα καταλάβει ότι πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουμε την πρόοδο και η ζωή θα βελτιωθεί» είπε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Στην ίδια κατεύθυνση και το διάταγμα με τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας και την εισαγωγή προσωπικών κυρώσεων εναντίον του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ο Ράντα Βλαντίμιρ Γκρόισμαν.

Όπως μετέδωσαν τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο Γκρόισμαν υπέγραψε το ψήφισμα «με έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την εισαγωγή των προσωπικών κυρώσεων κατά των προσώπων που εμπλέκονται στη λήψη πολιτικών αποφάσεων σχετικά με την κράτηση στη Ρωσία της βουλευτού της Ουκρανίας, πιλότου Ναντέζντα Σάβτσενκο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι ο στόχος των δυτικών κυρώσεων είναι η επιθυμία να εμποδιστεί η ανάπτυξη της Ρωσίας.

Εκτός, όμως, από την ουκρανική ηγεσία, η ΕΕ δέχεται πιέσεις και από τις ΗΠΑ για την διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ, Ντέιβιντ Ο’ Σάλλιβαν, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, όταν η ΕΕ θα είναι σε θέση να αξιολογήσει το βαθμό εφαρμογής συμφωνιών του Μινσκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δήλωση αυτή αποτελεί απάντηση στην γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, η οποία την Δευτέρα υποστήριξε πως το ζήτημα της ακύρωσης ή ανανέωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η ΕΕ σκοπεύει να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι συμφωνίες του Μινσκ, αλλά τα κριτήρια για την εισαγωγή των νέων περιοριστικών μέτρων δεν έχουν ακόμη συζητηθεί.

Τέλος, την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να πολεμήσουν για την Κριμαία και η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία εξαρτάται από τους πολίτες της, εξέφρασε ο πρώην πρέσβης της Ουάσιγκτον στη Μόσχα Μάικλ Μακφόλ, ερχόμενος σε αντίθεση με τις θέσεις του Κιέβου.

Ο αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας στην εφημερίδα «Ουκραΐνσκα Πράβντα», συμβούλευσε όλους τους Ουκρανούς να ελπίζουν στον εαυτό τους, και όχι στη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον τόνισε ότι «οι Αμερικανοί δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για την Κριμαία» με τη Ρωσία, επειδή η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι ένα ολοκληρωμένο ιστορικό γεγονός. Παράλληλα δήλωσε ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ είναι ήδη απογοητευμένοι με την Ουκρανία.

Αναφορικά με το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει ή όχι να βοηθήσουν την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρώην πρέσβης απάντησε: «Υπάρχουν άνθρωποι στην Ουάσιγκτον που πιστεύουν ότι δεν λειτούργησε την πρώτη φορά, ούτε μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση», και την τρίτη φορά δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν είναι η θέση μου, αλλά μια τέτοια θέση υπάρχει».

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *