Στο ζενίθ το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει φθάσει στο ζενίθ τις τελευταίες μέρες, με εκατοντάδες μετανάστες να καταφθάνουν καθημερινά στα Ελληνικά νησιά σε εξαθλιωμένη κατάσταση.

Μετά τη Μυτιλήνη και τη Ρόδο, νέο κύμα μεταναστών –πεντακόσιοι περίπου- κατέφθασαν μέσα σε λίγες ώρες στο νησί της Λέσβου, το πρωί του Σαββάτου, με σωσίβιες λέμβους και αμέσως έγινε έκκληση από τον Οργανισμό «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» του νησιού για είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού. Η ανταπόκριση των κατοίκων του νησιού ήταν άμεση, ενώ στο λιμάνι της Λέσβου κατέφθασαν και οι «Γιατροί του Κόσμου» με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών.

Οι μετανάστες της Λέσβου αποτελούν άλλη μια απόπειρα διαφυγής κυρίως από τη Λιβύη και τη Συρία, χώρες όπου μαστίζει ο πόλεμος και η εξαθλίωση. Σύμφωνα με πρόσφατες μαρτυρίες μεταναστών, οι ίδιοι πληρώνουν μεγάλα ποσά στους διακινητές προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποιο ήδη υπερφορτωμένο πλοιάριο, το οποίο θα τους μεταφέρει μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Απίστευτες και όμως αληθινές μαρτυρίες των επιζώντων

Καθώς τα θύματα από τις μοιραίες διακινήσεις πληθαίνουν, σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες των επιζώντων μεταναστών από το πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο. Οι δουλέμποροι χτυπούσαν μέχρι θανάτου με ξύλινες ράβδους όποιον δεν υπάκουε στις εντολές τους, ενώ ένας από τους 28 μόλις επιζώντες υποστηρίζει πως γινόταν χρήση όπλων για την επιβολή των κανόνων. Οι διακινητές στρίμωχναν ακόμα και στο αμπάρι τους μετανάστες χωρίς να έχουν κάποιο τρόπο διαφυγής σε περίπτωση βύθισης του πλοίου και τους απαγόρευαν να σηκωθούν. Η βίαιη συμπεριφορά τους είχε θύμα και ένα ανήλικο παιδί, όπως καταγγέλλει ένας επιζών, το οποίο σκότωσαν στην προσπάθεια του να σκαρφαλώσει σε μία λέμβο και στη συνέχεια έριξαν στη θάλασσα το άψυχο σώμα του. Η ωμότητα των πράξεών τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δεν διαφέρει πολύ, όπως φαίνεται, από αυτή των Τζιχαντιστών. Οι δουλέμποροι επιλέγουν να θυσιάσουν στο «βωμό του χρήματος» εκατοντάδες ζωές χωρίς κανένα δισταγμό μπροστά στο συμφέρον τους.

Οι αποφάσεις της Συνόδου για το μεταναστευτικό ζήτημα

Η μαζική μετανάστευση που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα που επιζητά την άμεση λύση του. Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών που κλήθηκε εκτάκτως την περασμένη Πέμπτη για την επίλυση του προβλήματος, οι ηγέτες έθεσαν ως προτεραιότητα τη σωτηρία των αθώων ανθρώπων και αποφάσισαν να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για τη διάσωση των μεταναστών και να αυξήσουν την παροχή μέσων –πλοία, αεροπλάνα- για τον εντοπισμό των ανθρώπων. Παράλληλα, οι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι το πρόβλημα πρέπει να καταπολεμηθεί στο αρχικό του στάδιο, δηλαδή με την καταστροφή των πλοιαρίων των δουλεμπόρων και διακινητών, πριν χρησιμοποιηθούν, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα στη Μεσόγειο. Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τον ΟΗΕ για να προχωρήσει στην τελική εφαρμογή του.

Είναι πραγματικά λυπηρό να χάνονται ζωές αθώων ανθρώπων που έχουν ως μόνο στόχο τη σωτηρία των ίδιων και των παιδιών τους και ακόμα πιο λυπηρό να υπάρχουν «άνθρωποι», οι οποίοι προκαλούν οι ίδιοι αυτές τις καταστάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν το «σίγουρο κέρδος» τους…

Κορίνα Φλεβάρη

Κορίνα Φλεβάρη

Φοιτήτρια/Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *