Επικαιρότητα

Εντάχθηκαν στον τουρκικό Στρατό τα πρώτα Τ-129 ATAK

T-129 ATAK
Εντάχθηκαν και επίσημα στις επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το εγχώριας κατασκευής τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 ATAK. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Επιτελείων της γείτονος από τις 25 Απριλίου, τα ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Κομάντο, δρουν στη βορειοανατολική Τουρκία στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Μάλιστα οι Τούρκοι σχεδιάζουν να πουλήσουν το εν λόγω ε/π και ενδιαφέρον έχει εκφράσει το Μπαχρέιν.

To εγχώριας κατασκευής τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 ATAK, βασίζεται στο ιταλικό Α-129 Mangusta της Agusta/Westland, έχει ξεκινήσει να εντάσσεται στις μονάδες της αεροπορίας στρατού της Τουρκίας. Το εγχώριας κατασκευής ε/π της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι χωρών όπως η Ελλάδα που έχει αντίστοιχες γραμμές συμπαραγωγής.

Το Τ-129 ATAK μπορεί να παρουσιάσει και … «παιδικές ασθένειες» όμως αναβαθμίζει σημαντικά την Τουρκία από αγοραστή σε κατασκευαστεί πολεμικού υλικού. Και αν υλοποιηθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που ετοιμάζει η Άγκυρα, μέχρι το 2020 (ή και λίγο αργότερα) θα κατασκευάζει ποσοστό άνω του 80% του υλικού των ΕΔ της μόνη της ή με συμπαραγωγή στο έδαφός της.

Τ-129 ATAK ενσωματώνει πολλά τουρκικής κατασκευής συστήματα. Σε πρώτη φάση θα αγοραστούν 50 ελικόπτερα από τον τουρκικό Στρατό, ενώ προωθείται δυναμικά σε όλες τις αγορές επιθετικών ελικοπτέρων, βασιζόμενο στο χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης.

Το Μπαχρέιν ενδιαφέρεται για το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 ATAK το οποίο αναπτύχθηκε από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) και την Στρατιωτική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Τουρκίας (ASELSAN).

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσάμ αναφέρεται ότι το διεθνές περιοδικό άμυνας Janes, αναφέρει πως εάν εξασφαλιστεί συμφωνία της Τουρκίας με το Μπαχρέιν θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο ATAK.

Το πρόγραμμα Τ-129 ΑΤΑΚ ξεκίνησε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ιταλική εταιρεία Agusta/Westland το Σεπτέμβριο του 2007. Το συνολικό κόστος του προγράμματος, το οποίο αφορούσε την κατασκευή 51 ελικοπτέρων, κόστους 2,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ ευρώ αντιστοιχούν στην Agusta/Westland. Το Τ-129 ΑΤΑΚ βασίζεται στην προηγμένη εξαγωγική έκδοση Α129Ι, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία στον ιταλικό Στρατό από το 1990. Το ότι το ελικόπτερο που επέλεξε ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποιείται ήδη επιχειρησιακά χρόνια τώρα, επιτάχυνε την υλοποίηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα το πρώτο πρωτότυπο να πετάξει τον Σεπτέμβριο του 2009.

Το Τ-129 ATAK, διατηρεί την άτρακτο του Α129Ι και είναι εξοπλισμένο με δύο νέους κινητήρες CTS800-4A, οι οποίοι αποδίδουν 1.361 ίππους. “Οπλισμένο” μπορεί να φτάσει τα 275 χλμ/ώρα και να πετά για 3 ώρες διανύοντας απόσταση έως 520 χλμ.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *