Επικαιρότητα

Μπιφτέκια μελιτζάνας με πατάτες

Mpiftekia melitzanas

Γράφει η Ελένη Αλβέρτη

Υλικά

Για τα μπιφτέκια

4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη

1 αυγό

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (της αρεσκείας σας: φέτα ή κίτρινο)

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1/3 φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του  (ανάλογα πόσο θα πάρει)

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για τις πατάτες

8 μέτριες πατάτες

Χυμό ενός λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

Λίγους κόκκους κόλιανδρο

1 δαφνόφυλλο

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κλαράκι δενδρολίβανο

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Διαδικασία

Για τα μπιφτέκια

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις  ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό αφήνοντάς τες για ½ ώρα για να ξεπικρίσουν.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σ΄ένα τηγάνι που έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Κατόπιν ρίχνουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για περίπου 10′, κατόπιν μ΄ένα πιρούνι λιώνουμε τις μελιτζάνες και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (μαϊντανό, ρίγανη, μοσχοκάρυδο, αυγό, ντομάτες, τριμμένο τυρί). Ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας τις φρυγανιές το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα που θα μπορούμε να το πλάσουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30′ για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Το βγάζουμε από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μπιφτέκια.

Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20-25′. Φροντίζοντας να τα γυρίσουμε και από την άλλη πλευρά. ​

(Μπορούμε αντί να τα ψήσουμε στον φούρνο, να τα τηγανίσουμε)

 

Για τις πατάτες

Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια όχι πολύ μικρά (μέγεθος μπουκιάς) για να μην λιώσουν. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10΄-15′ περίπου (να μην παραβράσουν). Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.

Σ’ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν  προσθέτοντας τους κόκκους κόλιανδρου, το κύμινο, το δεντρολίβανο, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι.

Ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού (όσο μας αρέσει σε γεύση) με την μουστάρδα, το τριμμένο σκόρδο και τα χτυπάμε για λίγο να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν κατεβάσουμε από τη φωτιά τις πατάτες τις περιχύνουμε με το χυμό.

Πηγή: nomeatathlete.com

Ειδικοί Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *