Search
Τετάρτη 30 Μάρτιος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

5 τομείς που θα επωφεληθούν από το 5G

ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ
Τι είναι το 5G; Τα δύο βασικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το 4G είναι τα εξής : 1) μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρι και 25 Gbps σε διάφορες δοκιμές, και 2) μια πολύ χαμηλότερη χρονική καθυστέρηση σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ανάλογα με του οποίου η απαίτηση είναι περίπου στα 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Μερικά από τα προβλήματα που το 5G θα επιλύσει είναι αυτά που επηρεάζουν σήμερα αρνητικά το 4G , όπως η ασύρματη κάλυψη: στα ταξίδια με αυτοκίνητο ή τρένο σήμερα συμβαίνει μια συνεχή μεταφορά του σήματος από τη μία κεραία στην άλλη με απώλεια σήματος σε πολλές περιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αυτές θα μειωθούν με το 5G, το οποίο θα προσφέρει μια πιο συνεπή διάχυση του σήματος . Ορισμένες μελέτες και προβλέψεις αναφέρουν για περίπου 10 Tbps ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, και μια πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα από τα τρέχοντα, περίπου ένα εκατομμύριο κόμβους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τους παρόχους η ανάπτυξη θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη σε σχέση με το 3G ή 4G, αφού υπάρχει εμπειρία από τις προηγούμενες διαδικασίες ενώ παράλληλα οι κεραίες θα είναι σε θέση να καλύψουν μια ευρύτερη περιοχή και περισσότερες συσκευές.
Οι κύριες περιοχές που θα επωφεληθούν από το 5G περιλαμβάνουν:

  1. επικοινωνία V2V ( όχημα σε όχημα ), επιτρέπει στα αυτοκίνητα να επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους ( για παράδειγμα , τα βίντεο που σας επιτρέπουν να δείτε μέσα από άλλα οχήματα ) , ή να στείλετε σημαντικές πληροφορίες ( όπως όταν ένα αυτοκίνητο φρενάρει απότομα με μεγάλη ταχύτητα , όταν συμβεί μια βλάβη και μπορεί να προκύψουν και άλλα προβλήματα , κ.λπ.). Η μείωση της χρονικής καθυστέρησης είναι ζωτικής σημασίας : η διαφορά που κάνουν μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου στην επικοινωνία μεταξύ δύο οχημάτων που είναι σε κίνδυνο θα μπορούσε να σημάνει την αποφυγή ενός ατυχήματος, και ενδεχομένως, να σωθούν ζωές, ή θα επέτρεπε στον οδηγό να σταματήσει πολύ πριν και να αλλάξει πορεία αποφεύγοντας μια διασταύρωση με κίνηση ή με δυστύχημα .
  2. Internet of Things (IoT). To 5G είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ίντερνετ των πραγμάτων, και τις eSIM, την εικονική αντικατάσταση των καρτών SIM. Για smartphones και tablets, πρόκειται να απαλλαγούμε από τα φυσικά μέρη και τα κινούμενα μέρη, με περισσότερο miniaturizing των μπαταριών και αύξηση των δυνατοτήτων τους. Αλλά και για τα καθημερινά αντικείμενα, μερικά από τα οποία είναι μικροσκοπικά, το ΙοΤ παρέχει τη δυνατότητα για τη σύνδεσή τους, τα κάνει πιο έξυπνα και τους επιτρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους: βάζα, μαξιλάρια, αισθητήρες στάθμευσης, πλυντήρια ρούχων, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, λάμπες, κλπ με συνεχή εξέλιξη, που θα μας επιτρέψει να έχουμε σύντομα τα μέρη των συνδεδεμένων συσκευών να αποστέλλουν μικρές ποσότητες πληροφοριών σε τακτική βάση, οπότε θα είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα νέο χαμηλό πρωτόκολλο εύρος ζώνης. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Bluetooth αφού η πληροφορία είναι της τάξης των kbps. Αυτή η επικοινωνία θα ήταν αρκετά περίπλοκη, μόνο με 4G, ειδικά με την αύξηση του αριθμού των συσκευών. Έτσι το 5G ανοίγει την πόρτα στην νέα εποχή του Ίντερνετ.
  3. Αυθεντικό Ασύρματο Internet. Το 5G θα επιτρέπει την πλήρως ασύρματη σύνδεση στο Internet, αναφερόμενοι  σε ένα μέλλον όπου δεν υπάρχουν καλώδια που απαιτούνται για την εξασφάλιση υψηλής ταχύτητας, με  σχεδόν στιγμιαίες, και σταθερές συνδέσεις . Ως αποτέλεσμα, ένα νέο σενάριο για την επικοινωνία μεταξύ smartphones και M2M ( μηχάνημα σε μηχάνημα ) παραμένει σε ανοικτό προς διερεύνηση. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περίπου 50 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020 που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από 5G.
  4. Οnline gaming. Είναι ένας άλλος τομέας που επωφελείται από την άφιξη ου 5G: online ή βιντεοπαιχνίδια στο cloud. Σήμερα, θα πρέπει να κατεβάσετε ένα παιχνίδι, αλλά ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη δοκιμάσει τα εντελώς on-line συστήματα. Δεδομένου της υψηλής ταχύτητας και της χαμηλής χρονο-καθυστέρησης, το 5G θα μας επιτρέπει να παίζουμε σε κονσόλα παιχνιδιών με το βίντεο απευθείας, χωρίς να χρειάζεται λήψη, αλλά μάλλον με συνεχή ροή, και πρόσβαση σε απευθείας σύνδεση με ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, θα ήταν πιο εύκολο να σκεφτούμε video games που θα μπορούσε να παίξουν σε ένα smartphone, δεδομένου ότι η επεξεργασία δεν θα ήταν στην ίδια τη συσκευή, αλλά στο σύννεφο. Η εικόνα θα φτάνει στο τηλέφωνο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
  5. Υγεία. Η υγεία είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας. Και πάλι, η χρονοκαθυστέρηση είναι το κλειδί. Η έκταση και η ταχύτητα του 5G θα διευκολύνει την ασύρματη και απομακρυσμένη επικοινωνία μεταξύ των προηγμένων ιατρικών εργαλείων και των νοσοκομείων με κατώτερο εξοπλισμό . Το σενάριο αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτρονικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στα Big Data, μπορεί να οριστεί ως μία από τις τάσεις για το μέλλον της διασυνδεδεμένης ιατρικής.

Προς το παρόν , η κύρια πρόκληση είναι να επιτευχθεί ένα σταθερό πρότυπο με διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών οργανισμών, φορέων και εταιρειών να μην έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία. Pre-standard 5G έργα θα ξεκινήσουν το 2018, πιθανότατα στα 28GHz ξεκινώντας από την Κορέα.  Αλλά αν οι προθεσμίες τηρηθούν μετά το 2020, θα δούμε τις πρώτες πραγματικές 5G εμπορικές εφαρμογές, επεκτάσεις και εξελίξεις.

Ηλίας Αραβαντινός

Ηλίας Αραβαντινός

Σύμβουλος Μάρκετινγκ και Τεχνολογίας



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *