Search
Friday 13 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η χαμένη ευκαιρία

Print Friendly

ΤΣΙΠΡΑΣ
Πριν λίγες μέρες έγινε στην Τουρκία απόπειρα πραξικοπήματος.

Η χώρα βυθίστηκε στο χάος μέσα σε ένα γενικό αλαλούμ, κανείς δεν ήξερε ποιος είναι με ποιον, που βρίσκεται ο Ερντογάν κι αν θα βγει ζωντανός από την όλη κατάσταση.

Τούρκοι αξιωματικοί αυτομόλησαν στην Ελλάδα, Τούρκοι σκότωσαν Τούρκους, Τούρκοι βομβάρδισαν Τούρκους, Τούρκοι βομβάρδισαν το τουρκικό κοινοβούλιο και το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν Τούρκους πολίτες και τούρκοι πολίτες διαπόμπευσαν Τούρκους στρατιώτες.

Κι όλα αυτά σε παγκόσμια live μετάδοση.  Ο Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι το i-phone σώζει ζωές και ότι εκτός από το Facebook υπάρχει και το Facetime.

Και μετά άρχισε το γενικό ξήλωμα. Ο εκλεγμένος δικτάτορας νίκησε τους επίδοξους δικτάτορες και αποφάσισε να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ατελείωτες λίστες με δημόσιους λειτουργούς, δημοσιογράφους  κι αξιωματικούς μπήκαν στον Τουρκικό Τειρεσία και καρατομήθηκαν μέσα σε μία νύχτα.

Ξαφνικά παρουσιάστηκε μια τεράστια ευκαιρία στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό και πολιτικό της ρόλο στην περιοχή και να δείξει περίτρανα σε όλη την Ευρώπη ότι η Τουρκία είναι μια προβληματική, τριτοκοσμική, ασιατική, αντιδημοκρατική, ισλαμική χώρα όπου το έτος 2016 σκέφτεται να επαναφέρει την θανατική ποινή που κατάργησε μόλις το 2004! Το «Express  του Μεσονυχτίου» που βλέπαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες σαν φοιτητές παραμένει διαχρονικά επίκαιρο.

Η Τουρκία δεν μπορεί ΠΟΤΕ να γίνει Ευρώπη, ούτε η Ευρώπη μπορεί να γίνει ΠΟΤΕ Τουρκία. Τόσο απλά και ξεκάθαρα αποσαφηνίστηκε το μήνυμα αυτό το βράδυ του πραξικοπήματος.

Ξαφνικά, λοιπόν,  παρουσιάστηκε η ευκαιρία να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια δεν απέχουν μόνο μερικά μίλια αλλά μερικά χιλιάδες χρόνια πολιτισμού.

Ξαφνικά, από λάθος του αντιπάλου, βρεθήκαμε μόνοι με την μπάλα μπροστά στην κενή εστία του….

Κι εμείς τι κάναμε;;;

Κάναμε μια πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο και εξετάσαμε για το αν οι ΑΝΕΛ είναι η ακροδεξιά απόφυση του ΣΥΡΙΖΑ ή αν το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την παρά φύση ουρά της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, οι ευκαιρίες στην πολιτική, όπως και οι ευκαιρίες στη ζωή είναι σαν τις πάσες στο ποδόσφαιρο: Πρέπει να προλαβαίνεις την μπάλα τη στιγμή που έρχεται στα πόδια σου… Μετά είναι αργά. Έχει πάει ήδη στον αντίπαλο. Κι ο αντίπαλος της Κυβέρνησης ΔΕΝ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι η Τουρκία.

Φωτογραφία: wsj.com

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Λαύριο.

Δεν πίστεψε στο τρένο της Πληροφορικής (βλ. Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992), ούτε στο θαύμα του εκσυγχρονισμού και του ευρώ (βλ. το Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001).

Αντίθετα, πιστεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου (βλ. Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007) και στη χαρά της δημιουργικότητας που ξεπερνά την απόλαυση της κατανάλωσης (Καταναλωτική Νοημοσύνη, το παρόν βιβλίο).

Με σπουδές στην πληροφορική και τα οικονομικά (Πολυτεχνείο Πατρών, London School of Economics) και πολυετή τραπεζική εμπειρία (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), ο συγγραφέας καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην οικονομική κρίση που μας βρήκε τόσο απροετοίμαστους.

Μια πρόταση που λέει ότι το φως δε βρίσκεται στην άκρη του τούνελ αλλά μέσα στο κεφάλι μας αρκεί ν’ αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και την ψυχή μας ανοιχτή στους γύρω μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *