Επικαιρότητα

ΥΠΠΟ: Μέτρα προστασίας του μνημείου στην Αμφίπολη

ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μέτρα για την προστασία του αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Πολιτισμού, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την προηγούμενη ηγεσία στην οδό Μπουμπουλίνας για τις πρακτικές «ταχείας αποκάλυψης» που ακολουθήθηκαν «χάριν της ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφικής διαδικασίας σε συμπιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αποχωμάτωση του λόφου-τύμβου και η εκτεταμένη χρήση εκσκαφικών μηχανημάτων έχει αποδυναμώσει την αντιστήριξη του ταφικού μνημείου και έχει διαταράξει τα πρανή.

Επίσης, κατά το ΥΠΠΟ, η υποστύλωση που τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών λειτούργησε μεν ικανοποιητικά, αλλά αποτελεί προσωρινό μέτρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, προτεραιότητα αποτελεί η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου, με κύριο αντικείμενο τη συγκράτηση των μαλακών γαιών και την αποστράγγιση του λόφου-τύμβου, ενώ σε πρώτη φάση βαρύτητα δόθηκε στη συμπλήρωση της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, με την ολοκλήρωση των αναλυτικών αποτυπώσεων του μνημείου.

Στην ανακοίνωση επικρίνονται οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν κατά το παρελθόν, καθώς αναφέρεται ότι δεν είχε υπάρξει πρόνοια να συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του υπουργείου οι δράσεις που αφορούν στις απαραίτητες μελέτες και επείγουσες εργασίες, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει η εκπόνηση ορισμένων μελετών χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι, έπειτα από αλλεπάλληλες αυτοψίες, καταγράφηκαν τα προβλήματα, συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την εξασφάλιση του μνημείου, ανατέθηκε και είναι προς ανάθεση η εκπόνηση των σχετικών μελετών (εξασφάλιση πρανών, διευθέτηση απορροής ομβρίων, επικαιροποίηση της στερεωτικής διάταξης υποστυλωμάτων στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και εξασφάλιση της ευστάθειάς του), και προχώρησε η διαδικασία τοποθέτησης δικτύου ενόργανης παρακολούθησης των μικρομετακινήσεων.

Επίσης, βαίνει προς ολοκλήρωση από τις υπηρεσίες του υπουργείου, η εκπόνηση μελετών συντήρησης και προστασίας των δομικών λίθων, των επιχρισμάτων, των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων.

Ως προς τα κονδύλια που απαιτούνται, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι προς το παρόν έχει εγκριθεί και βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος συνολικό ποσόν 200.000 ευρώ για επείγουσες μελέτες και έργα. Το ποσόν έχει αρχίσει να εκταμιεύεται σταδιακά, μετά την άρση της αδυναμίας πληρωμών κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Χρήστος Καράμπελας

Χρήστος Καράμπελας

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *