Search
Thursday 2 June 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ξενοφοβία και ισλαμοφοβία δηλητηρίασαν το DNA της Ευρώπης το 2015

ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑ
Καλλιέργεια συναισθημάτων κατά των μεταναστών και ισλαμοφοβία στην Ευρώπη καταγράφει κατά το παρελθόν έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Με την Ευρώπη να γίνεται μάρτυρας ενός άνευ προηγουμένου μεγάλου αριθμού μεταναστών και αιτούντων άσυλο, η δέσμευση πολλών ευρωπαϊκών χωρών στις πολιτικές μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δοκιμάζονται,” αναφέρει η έκθεση.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο και στην Κοπεγχάγη, τον Φεβρουάριο του 2015, προστίθενται στο ισλαμοφοβικό συναίσθημα και χρησιμοποιούνται κακώς από λαϊκιστικά πολιτικά κόμματα προκειμένου να ξεσηκώσουν την προκατάληψη και το μίσος εναντίον των μουσουλμάνων σε γενικές γραμμές” λέει η ECRI.

“Μερικές κυβερνήσεις κατέφυγαν σε περιοριστικά μέτρα διέλευσης των συνόρων, αποτρέποντας τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο από την διαμονή τους στο έδαφός τους και την ποινικοποίηση της παροχής βοήθειας προς τους παράνομους μετανάστες”, προσθέτει η έκθεση.

Σε άλλες χώρες, μια «ευπρόσδεκτη κουλτούρα» αναπτύχθηκε, όπου οι τοπικές αρχές και εθελοντές αφιέρωσαν χρόνο και πόρους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έφθαναν εκεί. Ωστόσο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, “εκφράστηκε έντονος σκεπτικισμός σχετικά με την τοπική δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο , στο πλαίσιο μιας ανοιχτά ξενοφοβικής και Ισλαμοφοβικής δημόσιας συζήτησης και μιας σειράς από επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής”  τονίζει η ECRI

“Οι χώρες πρέπει να καταπολεμήσουν την ρατσιστική βίας και να εφαρμόσουν πολιτικές ένταξης των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων”, δήλωσε ο Christian Ahlund,  Πρόεδρος της ECRI.

«Η αρχή της δίκαιης κατανομής αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών σε μια ευαίσθητη περιοχή», είπε.

Μια άλλη τάση τέλος που σημειώθηκε από την ECRI είναι ο αντισημιτισμός, ο οποίος αυξήθηκε περαιτέρω το 2015

Η ECRI είναι ένα συλλογικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπηςπου  παρακολουθεί τα προβλήματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Φωτογραφία: arabamericannews.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *