Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Xάος στο Ντάλας

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Ντάλας της Αμερικής όπου πέντε αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής ενώ άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση οργής για θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικές σφαίρες.

Τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση ενώ τη νύχτα προς Παρασκευή (τοπική ώρα, πρωί ώρα Ελλάδας) η αστυνομία είχε εντοπίσει και είχε περικυκλώσει τον τέταρτο ύποπτο σε γκαράζ. Μετά από πολύωρο θρίλερ με ανταλλαγή πυρών, ο ύποπτος έστρεψε το όπλο στον εαυτό του σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία διαπραγματευόταν για ώρες με τον ύποπτο, ο οποίος «άνοιγε σποραδικά πυρ». Ο ύποπτος είχε ισχυριστεί ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει πως έχουν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα. Η αστυνομία μιλά για ελεύθερους σκοπευτές που έδρασαν συντονισμένα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση -η σχέση τους με την συγκέντρωση είναι αδιευκρίνιστη.

Η οργή είχε φουσκώσει ξανά στις ΗΠΑ μετά από τα δύο νέα περιστατικά σεΛιουιζιάνα και Μινεσότα θανάσιμης αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών.

Με τα πυρά εναντίον των αστυνομικών όμως στο Ντάλας, το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία σε επίπεδα χειρότερα ακόμη και από τις ταραχές στο Φέργκιουσον, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το κίνημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο Ντάλας «ελεύθεροι σκοπευτές» είχαν λάβει θέση σε υπερυψωμένα σημεία την ώρα διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής βίας τη νύχτα της Πέμπτης (τοπική).

Οι σκοπευτές άνοιξαν πυρ περίπου στις 20:45 τοπική (04:45 ώρα Αθήνας) καιπυροβόλησαν στοχευμένα εναντίον των αστυνομικών, σκοτώντας πέντε εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους έξι. Κάποια από τα θύματα είχαν τραύματα στην πλάτη, και η αστυνομία περιέγραψε την πρώτη εμπλοκή ως «ενέδρα».

Ένας ύποπτος συνελήφθη έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία σε σκηνές που έμοιαζαν σαν να προέρχονταν από εμπόλεμη ζώνη. Κοντά του είχε βρεθεί ύποπτο πακέτο, το οποίο χειρίστηκαν πυροτεχνουργοί.

Δεύτερο «πρόσωπο ενδιαφέροντος για την έρευνα» προσήλθε στη συνέχεια οικειοθελώς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία δεν είχε χαρακτηρίσει επίσημα ύποπτο ως δράστη τον δεύτερο που έχει τεθεί σε κράτηση. Αρχικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, είχε μιλήσει για δύο ελεύθερους σκοπευτές, όμως η αστυνομική ενημέρωση στη συνέχεια μιλούσε για τέσσερις δράστες.

Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης παρέμενε εντονότατη κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ επιβλήθηκε και προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάντω από το κέντρο της πόλης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, «ενημέρωνεται συνεχώς» για την κατάσταση, περιορίστηκε να αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Οι ταραχές στο Ντάλας ήταν η εξαίρεση σε ένα βράδυ ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με συνθήματα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

Αφορμή ήταν οι θάνατοι του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα, που πυροβολήθηκε στη θέση του οδηγού κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, και προηγουμένως ο θάνατος του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα.

Την οργή πυροδότησαν βίντεο από τα δύο περιστατικά που διαδόθηκαν ταχύτατα στο Διαδίκτυο.

Συγκεντρώσεις έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης ξανά στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα και και στο Σεντ Πωλ της Μινεσότα, με συνθήματα αυτή τη φορά και για την υπόθεση Καστίλ.

Στη Μινεσότα, η συγκέντρωση έφτασε μπροστά από το σπίτι του κυβερνήτη, ο οποίος μίλησε στο πλήθος για να κατευνάσει την οργή, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Καστίλ και εκφράζοντας και ο ίδιος τον προβληματισμό του: «Δεν νομίζω ότι αυτά θα είχαν γίνει αν ο Καστίλ ήταν λευκός» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Σικάγο, διαδηλωτές έκλεισαν για μερική ώρα μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης (τον Dan Ryan).

Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την Times Square, με την αστυνομία της πόλης να θέτει υπό κράτηση «πάνω από μία δωδεκάδα άτομα».

Σε μήνυμά του πριν τα περιστατικά στο Ντάλας, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τους θανάτους σε Λιουιζιάνα και Μινεσότα «τραγωδίες», υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να ανησυχήσουν όλους τους Αμερικανούς».

«Δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σύμπτωμα των ευρύτερων φυλετικών ανισοτήτων που υπάρχουν στο ποινικό μας σύστημα» είχε υπογραμμίσει ο Ομπάμα.

Η αστυνομία του Ντάλας είχε ενδιάμεσα δημοσιεύσει φωτογραφία ενός από τους υπόπτους, ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του (στο Τέξας είναι νόμιμη η κατοχή όπλου όπως αυτό στη φωτογραφία).

Σύμφωνα με αναφορές άνδρα που δήλωσε αδελφός του εικονιζόμενου μιλώντας στο CBS, επρόκειτο για τον Μαρκ Χιουζ πουήταν εκείνος που προσήλθε οικειοθελώς και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν διαπιστώθηκε σχέση του με τα περιστατικά.

ΠΗΓΗ ypaithros.gr,με πληροφορίες από in.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *