Search
Wednesday 11 January 2017
  • :
  • :

Χάος στη Θεσσαλονίκη από τον χιονιά

Print Friendly

Χιλιάδες οδηγοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, λόγω του χιονιά, με την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης να γίνεται σημειωτόν. Παράλληλα, αρκετοί είναι οι οδηγοί που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα που κινούνται στη Εγνατία Οδό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Νέα Εγνατία στο ύψος της Βούλγαρη, καθώς λόγω του χιονιά κυριολεκτικά δεν κινείται τίποτα. Σημειωτόν διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στον περιφερειακό που αν δεν περάσουν εκχιονιστικά θα κλείσει μέσα στις επόμενες ώρες αν συνεχιστεί η χιονόπτωση.

Σύμφωνα με την αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης καθώς και σε τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας. Διακοπή κυκλοφορίας έχει σημειωθεί και στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

Πάγωσαν οι αλατιέρες

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός «μάχης» έμειναν έξι αλατιέρες και δεκαπέντε υδροφόρα οχήματα για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της πόλης από τις έντονες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα το αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να το ρίχνουν υπάλληλοι με φορτηγάκια και φτυάρια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για τον τομέα πολιτικής προστασίας, Θωμά Ψαρρά.
Όπως δήλωσε ο κ.Ψαρράς στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «το αλάτι που βάλαμε σε έξι ολοκαίνουριες αλατιέρες ‘πέτρωσε’ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ πάγωσε και το θαλασσινό νερό με το οποίο γεμίσαμε δεκαπέντε υδροφόρες».

Στη «μάχη» με το χιόνι και στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ρίχνονται πλέον οι υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι με οχτώ μικρά φορτηγάκια και φτυάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα ρίχνουν το αλάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά έχουν ήδη μοιραστεί 7.000 σακιά με αλάτι σε νοσοκομεία και σχολεία, ενώ σε 50 σημεία στην πόλη -μεταξύ των οποίων Άνω Πόλη, Τριανδρία, 40 Εκκλησιές και Άνω Τούμπα- βρίσκονται ήδη σάκοι με αλάτι προκειμένου να τους χρησιμοποιούν οι δημότες.

Η χιονισμένη Θεσσαλονίκη από ψηλά

Μπορεί η έντονη χιονόπτωση να έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το χιόνι χάρισε και όμορφες εικόνες, τουλάχιστον σε αυτούς που δεν ταλαιπωρηθήκαν επί ώρες στο αμάξι τους μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η ΕΡΤ 3 δημοσίευσε στον λογαριασμό της ένα πολύ όμορφο βίντεο από drone, στο οποίο φαίνεται η χιονισμένη Θεσσαλονίκη από ψηλά.

Σε επιφυλακή ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης – Συκεών

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης για την παροχή βοήθειας σε όσους δημότες έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, είναι σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση τέσσερις ιατροί παθολόγοι και γενικής ιατρικής, τέσσερις νοσηλευτές (ένας για κάθε δημοτική ενότητα) και πέντε αυτοκίνητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που είναι εφοδιασμένα με αντιοσλισθητικές αλυσίδες.

Οι πολίτες, είτε για έκτακτη παροχή υπηρεσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είτε για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία και ιατρεία, μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Επιχείρησης, που είναι στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσσολογίου 54 και Περγάμου 2, Συκιές) στο τηλέφωνο 2310 672 223, ή να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Δημοτικού Κέντρου Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αρίστο Γαλανό, στο τηλέφωνο 6948 – 003862.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Νωρίτερα το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τσιτζικώστα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
-Τον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης
-Το νομό Κιλκίς
-Το Νομό Σερρών
-Το Νομό Πιερίας
-Το νομό Χαλκιδικής

O Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασία, εξουσιοδότησε επίσης τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να κηρύξει τους Δήμους:

-Σαμοθράκης
-Σουφλίου
-Διδυμοτείχου
-Ορεστιάδας
-και το Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολής της Π.Ε Έβρου

σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και παγετός) στις ανωτέρω περιοχές.

Επίσης, εξουσιοδότησε τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας το δήμο Αιγιαλείας. Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί ήδη η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Κύμη.

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη σε όλη τη χώρα

Με τις χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες να μην «εγκαταλείπουν» ακόμα τη χώρα, πολλές περιφέρειες και δήμοι αποφάσισαν ότι θα κρατήσουν και αύριο κλειστά τα σχολεία, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν την ασφάλεια των μαθητών.

Προβλήματα λόγω χιονιά και στις πτήσεις

Προβλήματα δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς τον ΔΑΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), μέχρι αργά το μεσημέρι οι πτήσεις Eurowings από Ντίσελντορφ για Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» . Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκαν τελικά η πτήση της Transavia από Άμστερνταμ, η πτήση της Germanwings από Στουτγκάρδη καθώς και δυο πτήσεις της Aegean από Λάρνακα και Μόναχο. Επίσης ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ryanair από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και σε περιφερειακά αεροδρόμια με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις προς αυτά να ακυρωθούν. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της ΟΑ από Αθήνα προς Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία, Μυτιλήνη και της Aegean από Αθήνα προς Σμύρνη.
Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν τους επιβάτες προς τους προορισμούς τους με επόμενες πτήσεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής τους, έως ότου αναχωρήσουν.

Δραματική η κατάσταση σε Σκόπελο και Αλόννησο

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζει να χτυπά με σφοδρότητα τα νησιά των Σποράδων.

Το ύψος του χιονιού ξεπερνά τόσο στη Σκόπελο όσο και στην Αλόννησο τα δύο μέτρα, με πολλούς κατοίκους να έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Στα νησιά επικρατεί καθεστώς συσκότισης καθώς έχει καταστραφεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ ο παγετός έχει αφήσει τους κατοίκους και χωρίς νερό.

Σοβαρά προβλήματα και στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας. Οι κάτοικοι αναζητούν εναγωνίως τρόπους επικοινωνίας καθώς δεν μπορούν φυσικά ούτε να φορτίσουν τα κινητά τους.

Ποια η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στο νομό Ημαθίας, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 76ο χιλιόμετρο έως το 98ο χιλιόμετρο και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας – Σελίου, από το 4ο έως το 26ο χιλιόμετρο, Νάουσας – Σελίου από το 3ο έως το 17Ο χιλιόμετρο, Βέροιας – Δασκίου, από το 2ο έως το 43ο χιλιόμετρο, Βέροιας – Κωστοχωρίου, από το 2ο έως το 19ο χιλιόμετρο, Νάουσας – 3-5 Πηγαδίων, από το 3ο έως το 17ο χιλιόμετρο και Νάουσας – Ροδοχωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο μέχρι το 14ο χιλιόμετρο. Στην Εγνατία οδό η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Πέλλας, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, σε όλο το επαρχιακό και στο δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.

Στο νομό Χαλκιδικής, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 32ο έως το 64ο χιλιόμετρο, Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από το 32ο έως το 95 χιλιόμετρο (μέσω Αρναίας), στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη και Παλαιόκαστρου) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανού, Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς, Μ. Παναγιάς – Πλανών, Πολυγύρου – Ιερισσού (μέσω Πλανών), Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Νέων Μουδανιών – Σιθωνίας, από τη διασταύρωση Ορμύλιας σε όλο το Κύκλωμα Σιθωνίας, Νέων Μουδανιών – Παλιουρίου, από τον Κόμβο Μουδανίων σε όλο το Κύκλωμα Κασσάνδρας, Βάβδου – Σημάντρων έως το 1ο χιλιόμετρο, στη δημοτική αγροτική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.

Στο νομό Κιλκίς, στους επαρχιακούς δρόμους Κιλκίς – Κεντρικού, Κιλκίς – Ποντοκερασιάς, Κιλκίς – Ισώματος (από δημοτικό διαμέρισμα Επτάλοφου έως δημοτικό διαμέρισμα Ριζανών), Γρίβας – Καστανερής – Λιβαδίων, Γουμένισσας – Κάρπης, Γουμένισσας – Πεντάλοφου – Ομαλού και Αξιούπολης – Σκρά (διασταύρωση Πηγής).

Στο νομό Σερρών, στις εθνικές οδούς Σερρών – Δράμας, από το 22ο έως το 54ο χιλιόμετρο, Δράμας – Αμφίπολης, από το 25ο χιλιόμετρο έως τον Κόμβο Αμφίπολης, Σερρών – Καβάλας, από το 38ο χιλιόμετρο, Κιλκίς – Γέφυρα Στρυμόνα από το 39ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Καστανούσας) έως το 72ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Πετριτσίου), Σερρών – Αμφίπολης (από διασταύρωση Μεσοράχης έως Αμφίπολη). Σημειώνεται, ότι στις παραπάνω εθνικές οδούς δεν επιτρέπεται η κίνηση για τα φορτηγά μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Στο νομό Πιερίας, στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας, από 23ο χιλιόμετρο (Φωτεινά) έως το 42ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Βρύας – Ελατοχωρίου από 13ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, από Μοσχοπόταμο προς Ελατοχώρι και στην παλιά εθνική οδό Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, από το 66ο χιλιόμετρο έως τον Κολινδρό.

Ο καιρός την Τετάρτη από την ΕΜΥ

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν την Τετάρτη στα ηπειρωτικά οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια. Τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Αττική και βαθμιαία πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά με πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη με βελτίωση τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 0 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -6 έως 0 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά κατά τόπους πυκνές στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -1 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 πιθανώς στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -3 έως 9 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στις Κυκλάδες πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιονιά στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 γρήγορα 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΗΓΗ newsbomb.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *