Search
Tuesday 28 March 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Vinyl is Back – Εκεί που συμβαίνει!

Print Friendly

Jimi Hendrix
The Original Vinyl Bazaar Show

Το βινύλιο επέστρεψε οριστικά με το Vinyl Is Back!

6 – 8 Οκτωβρίου 2017 το επόμενο

Όσοι το έζησαν ήταν κάτι μαγικό ! Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι αγορές μεγάλου αριθμού βινυλίων έδειξαν ότι ο κόσμος είναι ασυγκράτητος όταν θέλει να αποκτήσει ένα δίσκο ! Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ο περισσότερος κόσμος δείχνει πολύ συγκρατημένος στις εξόδους του και στην κατάνάλωση. Το 10ο Vinyl Is Back εξελίχθηκε σε μια πραγματική γιορτή της μουσικής και του βινυλίου με τον κόσμο να χαίρεται το 3ήμερο 17-19 Μαρτίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου από την πρώτη κιόλας μέρα, καθώς η προσέλευση την Παρασκευή ήταν χωρίς προηγούμενο. Σημαντική συμβολή στην επιτυχία είχε και ο Τύπος που αγκάλιασε το 10ο Vinyl Is Back με μεγάλα αφιερώματα σε αυτό καθώς και η τηλεόραση με ζωντανές αναμεταδόσεις. Ένα 3ήμερο αφιερωμένο στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, στην διάρκεια του οποίου προβάλλονταν συνεχώς στην οθόνη οι θρυλικές συναυλίες του : Πάρτυ στη Βουλιαγμένη και το Coctail Party στον Λυκαβηττό.

Στον απολογισμό του Vinyl Is Back πρέπει να επισημάνουμε την μεγάλη διάθεση του κόσμου να αγοράσει βινύλια σε ελκυστικές τιμές, ενώ οι vinyl maniacs ήταν εγκρατείς και δεν διέθεσαν πάλι πολλά χρήματα για την αγορά σπάνιων δίσκων. Έτσι οι αγορές τους κυμάνθηκαν γύρω στα 50 ευρώ, για αγορές ενός σπάνιου δίσκου μάξιμουμ, ενδεικτικά αναφέρονται οι αυθεντικές κόπιες των δίσκων : «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος» του Δημήτρη Πουλικάκου και «Οδύσσεια» του Νίκου Μαμαγκάκη που πουλήθηκαν στα 50 ευρώ, το ομώνυμο άλμπουμ των Blind Faith στα 65 ευρώ και οι και «Εργάτες» του Γιάννη Μαρκόπουλου στα 38 ευρώ. Οι περισσότεροι ακριβοί δίσκοι που πουλήθηκαν ήταν της κατηγορίας Heavy Metal (Pantera, Sepultura, Sadus κ.α.). Η περορισμένη αγοραστική δύναμη του κοινού σε δίσκους ακριβούς φάνηκε και στο μειωμένο ενδιαφέρων για πλειστηριασμούς σπάνιων δίσκων που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 δίσκοι άλλαξαν χέρια και δισκοθήκες το τριήμερο, δίνοντας τροφή σε ατελείωτες ώρες ακρόασης.

Προσεκτικά αντιμετώπισαν οι πιο καλά ενημερωμένοι  vinyl maniacs το φαινόμενο του πολυμερισμού που έχει εντοπιστεί τελευταία στους μεταχειρισμένους δίσκους βινυλίου 30 ετίας και άνω, οι οποίοι ήταν επί χρόνια μέσα σε χοντρά προστατευτικά καλλύματα φτιαγμένα από την ουσία pvc η οποία διεισδύει του εξωφύλλου και του προστευτικού φακέλου του δίσκου,  αποτυπώνοντας μια θαμπάδα στην επιφάνεια των βινυλίου που επηρεάζει σε ένα βαθμό το ακουστικό αποτέλεσμα. Οι πιο καλά πληροφορημένοι βινυλιάδες τσέκαραν την επιφάνεια των δίσκων στον ήλιο, στο μπαλκόνι της αίθουσας !  Σε μια στιγμή ξεδιαλέγματος δίσκων στο μπαλκόνι ο φθασμένος vinyl maniac Γιώργος Τσολάκος είπε το αμίμητο «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον !», ενώ η καθυστερημένη πρώτη εμφάνισή του στο Vinyl Is Back το Σάββατο και όχι την Παρασκευή που παραδοσιακά έρχονται οι περισσότεροι συλλέκτες  βινυλίων, προκάλεσε απορίες και ο ίδιος απήντησε σοφά : «Πάντα πριν από σένα έχει έρθει κάποιος άλλος».

Στο κομμάτι των live εμφανίσεων που πλέον είναι περιζήτητο και προσελκύει δικό του κοινό, την παράσταση έκλεψε η συναυλία του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα που ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε παραγωγή του Vinyl Is Back φυσικά σε βινύλιο, το οποίο θα διατίθεται στις εκδηλώσεις του και εγκαινίασε το Vinyl Is Back Live Sessions!! Μεστός ήχος παιγμένος με ψυχή. Ο κόσμος ζήτησε ένα ακόμα τραγούδι μετά το φινάλε τους με το κλασικό πια  «Μ’ αρέσει να μην λέω πολλά». Την συναυλία τους παρακολούθησε πλήθος κόσμου που γέμισε την αριστερή πλευρά της αίθουσας, προσελκύοντας πολλούς μουσικόφιλους που απόλαυσαν επίσης το εξαιρετικό live των Empty Frame που με το λυρικό rock τους και την σκηνική τους παρουσία δικαιολόγησαν τη φήμη που συνοδεύει τις live εμφανίσεις τους. Ιδιαίτερη στιγμή τους το τραγούδι «Helicopter» που έχει αγαπήσει ήδη ο κόσμος. Στο play list τους ήταν αποτυπωμένα μαζί με τα τραγύδια τους, έγχρωμα cult εξώφυλλα ξένων δίσκων βινυλίου ! Στο Vinyl Is Back «γεννήθηκε» και η νέα μπάντα του Άκη Περδίκη, που συστάθηκε ειδικά για την εμφάνιση αυτή,όπου παρουσίασε το σημερινό του μουσικό προφίλ μέσα από τις πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές του, ένα live έγινε η αφορμή να συσταθεί για το live αυτό στο «κλασσικό κομμάτι» της εκδήλωσης που διεξάγεται για τρίτη φορά και αφορά συγκροτήματα που είτε επανασυνδέονται ειδικά για το Vinyl Is Back, είτε εμφανίζονται σπάνια (έχουν προηθεί τα live των Drifting Around και Ηρακλής και Λερναία Ύδρα). Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε επίσης ο jazz – rock κιθαρίστας και συνθέτης Λευτέρης  Χριστοφής σε μια solo perrformance στη διάρκεια της οποίας έπαιξε με χειροποίητες κιθάρες που κατασκευάστηκαν ειδικά για εκείνον επιλογές από τους δύο πρόσφατους δίσκους του.

Επίσης οι VHS ήταν η πιο δροσερή νότα των live με χορευτική διάθεση και πολύ καλή σκηνική παρουσία το απόγευμα του Σαββάτου ! Η γνωστή cover band ερμήνευσε με το δικό της τρόπο επιτυχίες των 70’ς- 80ς – 90ς. Ήταν η πρώτη φορά σε live στο Vinyl Is Back που λόγω κεφιού, ο τραγουδιστής τους Spy B κατέβηκε από την σκηνή και τραγούδησε ανάμεσα στον κόσμο ! Επίσης την παρθενική δουλειά τους, που αποτυπώθηκε σε διπλό βινύλιο, παρουσιάσαν live οι ανρζχόμενοι d.j.s Supersan. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολύ ώρα πριν και μετά το τέλος των δύο live των Υπογείων Ρευμάτων και Empty Frame σε όλο τον όροφο υπήρχε το αδιαχώρητο, Κυριακή απογευματάκι!

Τα live που είχαν διάρκεια όσο…ένας δίσκος βινυλίου διεξήχθηκαν στο stage που είχε στηθεί ακριβώς απέναντι από το «Δισκοπωλείο» που προσέλκυσε πολύ κόσμο και ήταν γεμάτο με δίσκους νέας παραγωγής, αλλά και παλιότερους (οι δίσκοι δεν ήταν προς πώληση), σπάνια πόστερ και vintage πικάπ νέας παραγωγής στα οποία πολλοί επισκέπτες έπαιξαν δίσκους, η ακρόαση των οποίων γίνονταν με ακουστικά όπως στα 60ς. Στο χώρο αυτό δέσποζε ένα τεράστιο πόστερ του Jimi Hendrix, ενώ υπήρχαν και δύο πορτραίτα του Λουκιανού Κηλαηδόνη, μια πρόσφατη και μια σπάνια σε νεαρή ηλικία, από αυτόματο μηχάνημα στην Ομόνοια!

Στα decks  του 10ου Vinyl Is Back πέρασαν οι κατά σειρά οι LDJ – Up The Irons, Εύα Ζευγούλα (Rock Machine), Πέτρος Καντιάνης – με το δικό του τρόπο παρουσίασε τα τραγούδια και τους μουσικούς στο μικρόφωνο σε ένα οπτικο-ακουστικό σετ με ελληνικά συγκροτήματα των δεκαετιών 60-70-80, μια παραγωγή της Διεθνούς Λέσχης Φίλων Μουσικής Δεκαετιών 60-70-80 (το βίντεο επιμελήθηκε ο Σπύρος Ξυπολόπουλος-  Γιάννης Παναγόπουλος, Σπύρος Ξυπολόπουλος aka Dj. Ksipo, Νικόλας Χαυζηγιάνης aka Nick The Stripper, Πέτρος Αδάμ (resident Noel), Μαριάντζελα Σαλίχου (Athens Lindy Hop) και έκλεισε τη γιορτή η rock lady Τζέην Σαμπανίκου.

Στο τέλος του 3ημέρου ανακοινώθηκε ότι το επόμενο Vinyl Is Back θα διεξαχθεί από 6 έως 8 Οκτωβρίου στο Ελληνικό Μουσείου Αυτοκινήτου. Υπομονή έως τότε!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *