Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και χαράσσει νέα πορεία

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΕΤΕΠ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ο φαύλος κύκλος της ύφεσης να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ δημοσίου και ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver ως «βασικούς πυλώνες» του οδικού χάρτη για την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός διαδρόμου για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή την νέα πορεία της χώρας, η ΕΤΕπ  θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, επενδύοντας σε τομείς πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση, όπως εκείνους της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας και εν προκειμένω της έρευνας και της καινοτομίας» τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΕΤΕΠ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία με την ΕΤΕπ αφορά τη χρηματοδότηση έρευνας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, η οποία διεξάγεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Σκοπός του ΕΛΙΔΕΚ είναι κυρίως η υποστήριξη της ποιοτικής έρευνας και η χορήγηση υποτροφιών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και τη Καινοτομία. Δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι τα ΑΕΙ και οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς της χώρας.

Από το 2010, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 9 δισ. ευρώ για να συνεχιστεί η υλοποίηση καίριων έργων υποδομής – μεταξύ άλλων στους τομείς της παιδείας, της ενέργειας, των αποβλήτων και της ύδρευσης – και επενδύσεων επιχειρήσεων, στο σύνολο της Ελλάδας.

Ο Τζόναθαν Τέιλορ, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υποστήριξε ότι «οι επενδύσεις σε έρευνα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ερευνητικών ταλέντων και την προαγωγή μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

«Η σημαντική στήριξη που παρέχουμε αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχει το Ίδρυμα να ενισχύσει την ελληνική αριστεία στον χώρο της επιστήμης και της καινοτομίας και να προσφέρει στους νέους Έλληνες ερευνητές ένα μέλλον στη χώρα τους» κατέληξε, σχετικά.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε τόσο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης.

Πηγή: voria.gr, Φωτογραφία: ibtimes.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *