Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες

Με ένα πρωτοφανές διάγγελμα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα κλιμακώνεται η πίεση προς την Αθήνα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Σε μία τουλάχιστον ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα της διπλωματίας, ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην εκδοθούν οι 8 εκζητούμενοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος «δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις» Ελλάδας και Τουρκίας.

Προχωρώντας ακόμη περισότερο, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να είχε δώσει καν άδεια για να προσγειωθεί το ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είχε επιλογή από τη στιγμή που είχε δηλωθεί «Mayday», δηλαδή ότι το ελικοπτερο βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.

Νωρίτερα, πάντως, και ο τουρκικός Τύπος είχε μπει στο παιχνίδι της άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα για την έκδοση των οκτώ εκζητούμενων στρατιωτικών, με την φιλοκυβερνητική Star να υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί μετείχαν στην ομάδα των κομάντος που είχε αναλάβει το σχέδιο της φυσικής εξόντωσης του Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου έκανε διακοπές, στη Μαρμαρίδα.

Ειδικότερα ο κ. Ουράς χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση να δοθεί άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη στο ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του: «Δεν έπρεπε δοθεί άδεια. Ήταν λάθος να δεχθείτε αυτούς τους ανθρώπους καταρχάς. Πρώτον επειδή ήταν στρατιωτικοί και δεύτερον επειδή όλοι ξέρανε τι συμβαίνει στην Τουρκία εκείνη τη στιγμή, ότι ήταν σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα και ότι ήταν ξεκάθαρο πως αυτοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον νόμο, ότι συμμετείχαν σε εγκληματική πράξη που ήταν σε εξέλιξη. Οπότε υπήρχε υψηλή πιθανότητα να ήταν τρομοκράτες που «δραπετεύουν» από τη δικαιουσύνη».

Επισήμανε πως όταν ένα αεροδρόμιο δεχθεί κλήση για έκτακτη άδεια προσγείωσης, είναι υποχρεωμένο να την αποδεχθεί βάσει των κανόνων της διεθνούς αεροπορίας. Ωστόσο, διευκρίνισε, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση αεροπλάνου που είναι υποχρεωμένο να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο.

Αντίθετα, συμπλήρωσε, ένα ελικόπτερο που παρουσιάζει πρόβλημα πτήσης, το πρώτο πράγμα που είναι λογικό να κάνει είναι να προσγειωθεί οπουδήποτε, και όχι να ζητήσει άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο.

Αν ήταν πραγματικά σε ανάγκη, θα έπρεπε να τους είχαν πει να προσγειωθούν στη χώρα τους, τόνισε και εξέφρασε την άποψη πως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως εισήλθαν παράνομα και ότι διέφευγαν από τον νόμο και ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν συνδεδεμένοι με αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονταν.

«Όταν προσγειωθήκανε στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε «η δική μας προτίμηση θα ήταν να μην περάσουν από μια μακρόσυρτη διαδικασία, αλλά να απελαθούν», υπογραμμίζοντας πως «όταν οι αρχές ανακαλύψανε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, είναι ένστολοι, θα έπρεπε να σταλούν πίσω».

Σε ό,τι αφορά τη δίκη που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και ανέφερε:

«Είμαστε ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτή τη δίκη, όχι μόνο εμείς αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Όπως ξέρετε, 4-5 κανάλια μεταδίδουν ζωντανά από το σημείο όπου διεξάγεται η δίκη. Ελπίζω ότι θα καταφέρετε σύντομα να περάσετε γοργά από τις φάσεις της δικαστικής διαδικασίας και γρήγορα να επιστρέψετε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αλλά πρέπει να επιστραφούν. Εάν η δίκη ολοκληρωθεί γρήγορα και με θετικό τρόπο, δηλαδή αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες, θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν όχι, δεν θα τις βοηθήσει καθόλου».

Αντικρούοντας την αμφισβήτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης για το κατά πόσον θα είναι δίκαιη η δίκη τους στην Τουρκία, ο κ. Ουράς διαβεβαίωσε πως θα έχουν δίκαιη και διαφανή δίκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.
Επίσης, ο Τούρκος πρέσβης διέψευσε την πληροφορία ότι αγνοούνται τουρκικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 14 πλοία του ναυτικού.

«Ξέρουμε πού είναι όλος ο στρατιωτικός μας εξοπλισμός», κατέστησε σαφές.

Ερωτηθείς αν το αποτυχημένο πραξικόπημα θα επηρεάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ο κ. Ουράς ξεκαθάρισε πως δεν συνδέονται αυτά τα δύο θέματα και επισήμανε πως δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.

ΠΗΓΗ ekirikas.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *