Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τούρκος πρέσβης: Η μη έκδοση των «8» δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα

ERDOGAN
Νέες πτυχές στα γεγονότα του πραξικοπήματος στην Άγκυρα αλλά και στο πολιτικό, νομικό και διπλωματικό γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν, το Σάββατο, άσυλο στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Kerim Uras προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη απόφαση της δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Άγκυρα δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα. Ο ίδιος δεσμεύεται για διαφανή δίκη των 8 που αναμένεται να απολογηθούν την Πέμπτη για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Το πρωί κατέθεσαν επίσημα αιτήματα ασύλου στο περιφερειακό γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Έβρο. Οι συνεντεύξεις τους με τους χειριστές ορίστηκαν να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα δώσουν συνέντευξη οι πρώτοι δύο στρατιωτικοί και κάθε ημέρα θα πραγματοποιούνται δύο συνεντεύξεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους την 1η Αυγούστου. Η δικηγόρος Κατερίνα Δαπουδάνη, μία εκ των τριών συνηγόρων των Τούρκων στρατιωτικών, δηλώνει στην «Κ» ότι οι 8 αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή με το πραξικόπημα.

Οι οκτώ στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ανήκουν στην ομάδα που πήγε να σκοτώσει τον Ερντογάν, σημειώνει σήμερα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Star, αυξάνοντας έτσι, σαφώς, και την πίεση προς τις ελληνικές αρχές για την έκδοση των «8» όπως έχει ζητήσει η Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι ξημερώματα του Σαββάτου 40 κομάντος περικύκλωσαν το ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν, στην Μαρμαρίδα, με σκοπό να τον σκοτώσουν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε και φυγαδεύτηκε έγκαιρα από τους άντρες της προσωπικής του φρουράς. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, αρκετοί εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και οι «8» που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, διαφεύγουν ακόμη από το πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων που έχει εξαπολύσεις η τουρκική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, νέα βίντεο έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Στο πλέον πρόσφατο απεικονίζεται, σύμφωνα τα τουρκικά ΜΜΕ, η επίθεση μαχητικών F-16, που ελέγχονταν από τους πραξικοπηματίες,  προς το Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Πηγή: kathimerini.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *