Search
Tuesday 9 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τουρκική πρόκληση για την κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακά Οικόπεδα
Τι και αν η Τουρκία αυτή τα στιγμή έχει διαλύσει κυριολεκτικά το στρατό της με τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν, η Άγκυρα απειλεί την Κύπρο αν δεν πάρει ανταλλάγματα από τα οικόπεδα των υδρογοναθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα  με την Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «Η Τουρκία θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της υφαλοκρηπίδας της, δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει “παράνομη και άκυρη” την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή έρευνας προς ξένες εταιρείες, ενώ ακόμη πιο προκλητικός είναι ο ισχυρισμός του ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.

Ο  Τανζού Μπιλγίτς σε ανακοίνωσή του για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρείες να έχουν άνευ άδειας τη δυνατότητα αναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα «τουρκικής αρμοδιότητας’.

Και για να δέσει… το γλυκό ανέφερε ακόμη ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρά τη συμφωνία ότι μετά την ενδεχόμενη λύση, οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία πρέπει να θεωρεί ως μελλοντικό συνεταίρο της την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και επιμένει να κάνει μονομερείς προσπάθειες σε αυτό το θέμα.

Η κυπριακή απάντηση

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτες και νομικά αβάσιμες τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το θέμα αντιπαράθεσης που προέκυψε με την κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι χθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων και το Τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης», αναφέρει το Υπουργείο.

Παράλληλα  , το ΥΠΕΞ επισημαίνει  ότι “Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα».

Όπως σημειώνει “το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση Τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, συμπεριλαμβανομένου του Τεμαχίου 6, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις”.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία”, προσθέτει, “είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις. Μετά τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Επομένως, η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης του προβλήματος”.

Αναφέρει, τέλος, ότι η Τουρκία θα πρέπει, τέλος, να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος δεν συνδέεται, με οποιοδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *