Search
Friday 29 April 2016
  • :
  • :

Τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο μέσα στο Πάσχα

ΑΙΓΑΙΟ, ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ, ΑΟΖ
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο για άσκηση μέσα στις γιορτινές ημέρες του Πάσχα. Μέχρι τώρα, είτε στο πλαίσιο των ΜΟΕ , είτε λόγω του εθιμικού, είτε λόγω της καλής γειτονίας, τόσο η χώρα μας όσο και η Τουρκία απέφευγαν να διεξάγουν ασκήσεις μέρες μεγάλων εορτών. Όμως η Τουρκία προχωράει ένα ακόμη βήμα στις προκλήσεις της και στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με τη NAVTEX 311/16 δεσμεύει μια περιοχή μεταξύ Χίου, Λέσβου, Οινουσσών, Ψαρών και Σκύρου, για τη διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης – SAR. Πάγια επιδίωξη της Άγκυρας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό μέσω του SAR και φαίνεται πώς έχει ανεβάσει ένα ακόμη επίπεδο την προκλητικότητα της.

Ακολούθησε «πόλεμος» ΝΟΤΑΜ με τις οποίες η ελληνική πλευρά υπενθύμιζε ότι το κέντρο έρευνας και διάσωσης της περιοχής είναι στην Ελλάδα και πώς για να γίνουν οι τουρκικές ασκήσεις απαιτείται άδεια από τις ελληνικές αρχές, καθώς η περιοχή βρίσκεται εντός των 10 ν.μ. που είναι ο ελληνικός Εναέριος χώρος.

Η Τουρκία αντέδρασε και με δικές της ΝΟΤΑΜ προώθησε της δικές της αιτιάσεις και τις επιδιώξεις της στο Αρχιπέλαγος, μεταξύ των οποίων θέτει την επίσης πάγια επιδίωξή της μειώσει τον ελληνικό εναέριο χώρο στα 6 ν.μ..

Καιρός κάποιοι να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στα 12ν.μ..




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *