Search
Tuesday 10 January 2017
  • :
  • :

Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία

Print Friendly

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «The Guardian» οι ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν καθώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα καταρρέει. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ’ εκτίμηση 3.000 θανάτους να αποδίδονται σε αυτές.

Η μαζική ανεργία και η φτώχεια που πλήττουν την ευρωπαϊκή κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης και της κρίσης δημοσίου χρέους οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην περιθωριοποίηση και τελικά στον περιορισμό του δικαιώματος ίσης πρόσβασης των ευρωπαίων πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ, η δράση της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας σε όλες τις μορφές της και στην αποτροπή των πηγών κινδύνου για την σωματική και ψυχική υγεία. Στην Ελλάδα όμως τα μνημόνια που επέβαλε η τρόικα μείωσαν δραστικά τις δαπάνες υγείας με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία σημαντικών Υπηρεσιών Υγείας.

Καθότι λοιπόν η προάσπιση της υγείας των πολιτών αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ήδη από το 2013 έχω αναφερθεί εγκαίρως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα με παραστάσεις μου και στους αρμόδιους φορείς του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) καταρχάς και στην Ευρωβουλή κατόπιν.

Στις 26/6/2013 αφού πραγματοποίησα σχετική ομιλία, στη συνέχεια υπερψήφισα στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο σχετικό ψήφισμα για την «ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη» το οποίο πέραν των άλλων στην παράγραφο 4 αφού υπενθυμίζει ότι σύμφωνα και με το προγενέστερο υπ΄ αριθμ. 1884/2012 Ψήφισμα της ΚΣΣΕ τα μέτρα λιτότητας αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα, επισημαίνει με ανησυχία τις συνέπειες που η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας είχαν στην πρόσβαση στην περίθαλψη  σε διάφορα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα λοιπόν που έχει και στον τομέα της υγείας η καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, δηλαδή του προγράμματος σκληρής και βίαιης δημοσιονομικής  προσαρμογής και λιτότητας που επιβλήθηκε στην Πατρίδα μας από την τρόικα είναι ιδιαίτερα δυσμενή.

Τα μνημόνια που εφαρμόζονται στην Ελλάδα οδήγησαν σε δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία. Επίσης έγιναν συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αυξήθηκε η συμμετοχή των Ελλήνων ασφαλισμένων στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη.

Ήδη οι ασφαλισμένοι που είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω του μνημονίου, πληρώνουν πλέον σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για τα φάρμακα και την πρόσβαση στα νοσοκομεία, ενώ έχουν σημειωθεί δραστικές μειώσεις των αμοιβών των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού.

Έτσι οι πολιτικές του Μνημονίου παραβιάζουν το δικαίωμα ίσης πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη ιδίως δε σε περιοχές της Ελληνικής περιφέρειας.

Καθώς η προάσπιση της δημοσίας είναι μείζον ζήτημα για μια χώρα έχω πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής και έχω καταθέσει  επανειλημμένως Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα στις 28/1/2015 κατέθεσα Ερώτηση προς την Κομισιόν για τα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ το οποίο αναγκάζεται να παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη με κακής ποιότητας υλικά και αναλώσιμα. Ενδεικτικά οι νεφροπαθείς έχουν καταγγείλει την κακή ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης.

Επίσης στις 30/12/2015 κατέθεσα Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Κρήτης καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και σε πιστώσεις. Έτσι, η υγεία των καρκινοπαθών επιβαρύνεται λόγω της αναβολής των θεραπειών τους

Τέλος με Ερώτηση που κατέθεσα στις 3/11/2016 ανέδειξα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χειρουργική μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμία λόγω έλλειψης προσωπικού και η οποία αναγκάστηκε να αναστείλει για κάποιο χρονικό διάστημα τη λειτουργία της.

Επιπλέον η Ε.Ε. οφείλει να εξασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και στα εμβόλια που χρειάζονται. Στην Ελλάδα, οι ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα είναι σοβαρές. Η κατάσταση μπορεί να λάβει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς οι ελλείψεις των παιδικών εμβολίων όπως της ηπατίτιδας Β σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων, είναι μεγάλες.

Στον αντίποδα όμως όλων των παραπάνω οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα έχουν ενταθεί και έτσι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις λειτουργούν πλέον κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους συμπολίτες μας προκειμένου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση. Μια ανθρωπιστική κρίση που θα ανατραπεί οριστικά μόνο όταν πετάξουμε την τρόικα έξω από την Πατρίδα μας και καταργήσουμε τα μνημόνια.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *