Search
Tuesday 12 July 2016
  • :
  • :

Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας του Φίλιππου Γεωργίου Τσινταβή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΝΤΑΒΗΣ
Ο Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990 όπου και μεγάλωσε. Παρά το νεαρό της ηλικίας του (είναι μόλις 25 ετών), καταθέτει την πρώτη του ατομική έκθεση με έργα από τη θεματική ενότητα ‘Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας’, στην γκαλερί Έρση (Κλεομένους 4, Κολωνάκι). Από μία σύντομη επίσκεψη που έκανα στο εργαστήριό του, πρόκειται για μία εξαιρετική δουλεία με πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό ύφος. Παρουσιάζει κάτι αρκετά νέο και ενδιαφέρον σε σχέση με τα εικαστικά δρόμενα που έχουμε συνηθίσει!

Η δουλειά αυτή ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια των σπουδών του καλλιτέχνη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera στο Μιλάνο (2009-2015), στην οποία τελείωσε αριστούχος με τίτλους μπάτσελορ και μάστερ Visual Arts με εξειδίκευση στη ζωγραφική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του καταπιάστηκε με τη ζωγραφική, τις γραφικές τέχνες, τη γλυπτική, το video art, το design, το fashion design όπως επίσης και θεατρικά κοστούμια. Αυτά τα χρόνια στο Μιλάνο επηρέασαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Λόγω της έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας της πόλης αυτής, ο Φίλιππος Γεώργιος στιγματίστηκε και βοηθήθηκε αρκετά. Όπως ο ίδιος λέει, του ‘ανοίχτηκε’ ο δρόμος της σύγχρονης τέχνης μέσω της παρατήρησης. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ποικίλουν και εναλλάσσονται διαρκώς. Η τέχνη του χαρακτηρίζεται από έντονη ποιητικότητα (ο ίδιος έχει συγγράψει και εκδόσει μία ποιητική συλλογή και αναμένουμε τη δεύτερη) και εξελίσσεται μέσα από τη λιτότητα της φόρμας σε μονοχρωματική διάθεση. Στην δουλειά του παρατηρούμε στοιχεία διαφόρων κινημάτων του 20ου αιώνα και της ιταλικής καλλιτεχνικής σκηνής. Παράλληλα, καταφέρνει να δημιουργήσει την αρμονική σύνθεση διαφόρων στοιχείων και την εξύψωση και εξιδανίκευση αυτών δημιουργώντας σύμβολα. Την προσοχή του πάντα κερδίζει το αντικείμενο, το οποίο αποκτά πρωτεύοντα ρόλο. Ο λόγος ο οποίος συνυπάρχει με την εικόνα, καθιστά την τέχνη του εννοιολογική (βασικό χαρακτηριστικό της καλλιτεχνικής του ταυτότητας). Δουλεύει πάντα με θεματικές ενότητες μία εκ των οποίων είναι και το ‘Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας’ που θα δούμε από κοντά στις 15 Οκτωβρίου. Τα έργα που ανήκουν σε αυτή τη θεματική ενότητα πολλοί γνώστες θα τα συσχέτιζαν με το ‘Μαύρο Τετράγωνο’ του Καζιμίρ Μαλέβιτς (Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός, πρωτοπόρος της γεωμετρικής αφηρημένης τέχνης και ο δημιουργός των Avant-garde κινημάτων του Σουπρεματισμού και του Κονστρουκτιβισμού) με τη διαφορά όμως ότι ο Μαλέβιτς λειτουργεί αφαιρετικά στα έργα του, έχοντας μία τάση να αναιρέσει την μέχρι τότε πορεία της ζωγραφικής, ενώ ο Φίλιππος Γεώργιος με το δικό του Μαύρο Τετράγωνο αναφέρεται σε μία πηγή δημιουργίας, κάτι το οποίο ξαναγεννιέται. Μη το χάσετε λοιπόν! Ραντεβού όλοι εκεί να δούμε από κοντά και να περιπλανηθούμε ανάμεσα σε μορφές γεμάτες μυστήριο, σε αυτόν τον «φανταστικό» κόσμο!

instagram : #filipposgeorgiostsintavis#the_black_square_of_imagination#galleryersi

ΜΑΥΡΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

“Το Μαύρο Τετράγωνο της Φαντασίας” – Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής

Εγκαίνια Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου – Διάρκεια έκθεσης έως 5 Νοεμβρίου

στην Γκαλερί Έρση

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, galersi at ath.forthnet.gr, 210 7220231

Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας». Πρόκειται για την προσπάθειά του να προσεγγίσει το αντικείμενο αλλά κυρίως να δώσει σε αυτό μια νέα διάσταση με γνώμονα τη φαντασία.

Μαύρα τετράγωνα από τα οποία εξέρχονται ή εισέρχονται αντικείμενα, ζώα, ποιήματα και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι ένας χώρος φανταστικός και μυστηριώδης. Τα αντικείμενα που το περιβάλλουν αποδίδονται με απλές φόρμες ή λέξεις που περιμένουν τη φαντασία για να ολοκληρωθούν. Πίσω από κάθε αντικείμενο ή υποκείμενο κρύβονται διάφορες ιστορίες υπαρκτές και μη υπαρκτές. Καλείται ο καθένας να τις ανακαλύψει ή να δημιουργήσει καινούριες. Με το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας οι μορφές αλλάζουν, μεταλλάσσονται, μεταμορφώνονται και μέσα από αυτό παρουσιάζονται ιστορίες σε εξέλιξη. Από ένα χώρο περνούν σε έναν άλλο και μεταβάλλονται διαρκώς. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας μετατρέπει το αντικείμενο από υλικό και άψυχο σε κάτι το έμβιο και έμψυχο. Έτσι η απλή καρέκλα ξεκινά να ίπταται εγκαταλείποντας τη φυσική της ροή και όψη. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας θα λέγαμε πως λειτουργεί σαν φίλτρο εμπειριών και συνάμα χώρος πηγαίας φαντασίας. Ο καλλιτέχνης διαλέγει σαν σχήμα το τετράγωνο για την τελειότητά του, την λεπτότητά του και την άμεση κατανόησή του από τον ανθρώπινο νου. Το τετράγωνο είναι κάτι οικείο.

Τα έργα αυτά είναι χαρακτικά σχέδια σε ξύλο, τυπωμένα σε χαρτί από βαμβάκι(ξυλογραφίες) και ανήκουν στη θεματική ενότητα «Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας». Μαύρες φιγούρες σε άσπρο φόντο.

«Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι τόπος ευημερίας!

…δίνει ζωή σε καθετί και με μια δύναμη μοναδική τόσο τα αντικείμενα όσο τον άνθρωπο μετακινεί…».

Αλέγια Παπαγεωργίου

Αλέγια Παπαγεωργίου

Ενδυματολόγος/Σκηνογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *