Search
Saturday 5 November 2016
  • :
  • :

Το ευρώ είναι ένας «χάρτινος πύργος» έτοιμος να καταρρεύσει, προειδοποιεί ο βασικός αρχιτέκτονας του ενιαίου νομίσματος

EURO
Ο καθηγητής Otmar Issing, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόδωσε τις αρχές εργασίας του κοινού νομίσματος διασώζοντας την Ελλάδα το 2008.

Οι αρχές εργασίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος είναι ανεφάρμοστες στην παρούσα μορφή του με κίνδυνο «κατάρρευσης», προειδοποιεί ο κύριος αρχιτέκτονας του.

Ο καθηγητής Otmar Issing, πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος στο γύρισμα του αιώνα, έχει προειδοποιήσει ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή του.

Δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει επικίνδυνα υπέρ-επεκταθεί, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις 19 οικονομίες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

Πιστεύει ότι η ΕΚΤ έχει κάνει ένα μοιραίο λάθος με τη συμφωνία των πακέτων διάσωσης πτωχευμένων κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Είπε: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει περισσότερο ή λιγότερο αποτύχει. Η σταθερότητα της αγοράς βρίσκεται μακριά από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ».

«Έτσι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός δημοσιονομικού έλεγχου είτε από τις αγορές είτε από τους πολιτικούς. Αυτό έχει όλα τα στοιχεία για να φέρει καταστροφή στη νομισματική ένωση».

Ο καθηγητής Issing είπε ότι δεν υπάρχει διαφυγή από τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση η οποία είναι απίθανο να συμβεί.

Πηγή: INDEPENDENT




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *