Search
Friday 13 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Το 2016 το εμπόριο αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό από την έναρξη της οικονομικής κρίσης

Print Friendly

WTO
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι αναμενόταν το 2016, κατά μόλις 1,7%, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις Απριλίου για 2,8% ανάπτυξη.

Η πρόβλεψη για το 2017 έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω, με το εμπόριο να αναμένεται να αναπτυχθεί μεταξύ 1,8% και 3,1%, από 3,6% που ήταν προηγουμένως. Με την αναμενόμενη παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2016, αυτό το έτος θα σηματοδοτήσει το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών και της παραγωγής από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009.

Ο Γενικός Διευθυντής του WTO, Roberto Azevedo, δήλωσε: «Η δραματική επιβράδυνση της ανάπτυξης του εμπορίου είναι σοβαρή και θα πρέπει να χρησιμεύσει για όλους ως αφύπνιση. Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό όσον αφορά την αύξηση του συναισθήματος αντι-παγκοσμιοποίησης. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν μεταφράζεται σε άστοχες πολιτικές που θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη, όχι μόνο από τη σκοπιά του εμπορίου, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με ένα ανοικτό εμπορικό σύστημα».

«Ενώ τα οφέλη από το εμπόριο είναι σαφή, είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να μοιραστούν ευρύτερα. Θα πρέπει να επιδιώξουμε να οικοδομήσουμε ένα σύστημα με λιγότερους εμπορικούς αποκλεισμούς που να υποστηρίζει περισσότερο τις φτωχότερες χώρες να λάβουν μέρος και να επωφεληθούν, καθώς και επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις, αλλά και περιθωριοποιημένες ομάδες σε όλες τις οικονομίες. Αυτή είναι η στιγμή για να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα διδάγματα της ιστορίας και αρχίσουμε εκ νέου την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.»

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO)




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *