Search
Tuesday 10 January 2017
  • :
  • :

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν

Print Friendly

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση στη διάσκεψη, άφησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Επίσης ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (που ήταν και το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του τούρκου προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν εποικοδομητική στάση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα

Στην ανάγκη να υπάρξει λύση στο Κυπριακό δίχως κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση που να ικανοποιεί τον Κυπριακό λαό χωρίς, αναχρονιστικές εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής ζήτησε η επικεφαλή της ΔΗΣΥ Φωφη Γεννηματά.

«Λύση στο Κυπριακό, σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη» τόνισε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως το Κυπριακό είναι μια σειρά χαμένων ευκαιριών. Δεν πιστεύω και δεν βλέπω ότι θα υπάρξει λύση έως ότου οι Τούρκοι αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και διεκδικούν ελληνικά νησιά τόνισε.

Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο περιφερειακής, αλλά ευρωπαϊκής σημασίας, τόνισε από την πλευρά του στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ.

ΠΗΓΗ skai.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *