Search
Tuesday 18 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τι συμβαίνει ακριβώς με τα “Bahamas Papers”;

BAHAMAS PAPERS
Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 5 μήνες από τη μέρα που “έσκασε” το σκάνδαλο με τα Panama Papers, και στην επικαιρότητα πλέον αρχίζει να βγαίνει ένα νέο μέγα-σκάνδαλο, εκείνο με τα Bahamas Papers. Τι όμως ακριβώς σημαίνουν τα Bahamas Papers και που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία;

Οι Μπαχάμες, εκτός από χώρα με 700 και πλέον εξωτικά νησιά με κατάλευκες παραλίες δίπλα σε καταπράσινα νερά, κρύβουν πολύ από το αδήλωτο, αφορολόγητο χρήμα που έχει παρκαριστεί παγκοσμίως. Το σκάνδαλο δεν αφορά 3 ή 5 φακέλους, αλλά αφορά ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες φακέλους (!!!) που διέρρευσαν από τα αρχεία επιχειρηματικών εγγραφών στις Μπαχάμες και αφορούν 26 έτη, την περίοδο 1990 ως και 2016! Η αποκάλυψη έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου από την Παγκόσμια Ένωση Δημοσιογράφων ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) και αποκαλύπτει διευθυντές και μεγαλομετόχους 175.000 εταιριών με “έδρα” τις Μπαχάμες! Πρόκειται για την ίδια, δυναμική, ένωση δημοσιογράφων που αποκάλυψαν τα “Panama Papers”.

Κρίνοντας από το τι συνέβη στην περίπτωση των εγγράφων Παναμά, και στην περίπτωση των εγγράφων Παναμά έρχεται τσουνάμι αποκαλύψεων. Ήδη αποκαλύφθηκε ότι σε αυτά είναι αναμεμιγμένη η σημερινή “πολιτικά ανερχόμενη” Υπουργός Εσωτερικών της Αγγλίας Αμπερ Ρουντ, αλλά και η… πρώην επίτροπος της ΕΕ Νέλι Κρους , η οποία επίσης είχε offshore και πάρκαρε το παράνομο χρήμα στις Μπαχάμες, ενώ ήταν… Ευρωπαία επίτροπος για τον “Ανταγωνισμό” των εταιριών!

Σε τι βαθμό το παρκαρισμένο, σε φορολογικούς “παράδεισους”, χρήμα είναι προϊόν νόμιμων, και σε τι βαθμό παράνομων δραστηριοτήτων, όπως εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία, λαθρεμπόριο πετρελαίου, εμπόριο όπλων, εκβιασμούς  ή μίζες, είναι άγνωστο. Εκείνο που πάντως είναι αναμφίβολο, είναι ότι η διοχέτευσή του σε φορολογικούς “παραδείσους” προβληματίζει την παγκόσμια κοινότητα. Προβληματίζει τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες επιβαρύνονται με υψηλότερους φόρους, επειδή φοροδιαφεύγουν κάποιοι άλλοι, και εκατοντάδες κυβερνήσεις προσπαθούν να διασώσουν τις επιχειρήσεις των χωρών τους.

Οποιαδήποτε αποκάλυψη εμπλοκής, δίνει άλλη διάσταση, επιταχύνει την προσπάθεια να “κλείσει” (σε κάποιο βαθμό) ο αμαρτωλός κύκλος φοροαποφυγής και τα κράτη να λύσουν τα προβλήματα έλλειψης πόρων. Κατά πολλούς, το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων, εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ, το μακρύ χέρι των οποίων σχεδιάζει και υλοποιεί το “μάζεμα” της παγκόσμιας ρευστότητας στις ΗΠΑ, ώστε οι ΗΠΑ να λύσουν τα δικά τους προβλήματα.

Αν και η λίστα των Bahamas Papers είναι συγκριτικά μικρότερη από εκείνη των Panama leaks, και από στενά οικονομική άποψη τα Bahamas Papers  φαίνονται “μικρή ψαριά”, η αποκάλυψή τους έχει τη δική της τεράστια αξία, από “σπόντα”! Το σκάνδαλο με τα Panama Papers οδήγησε σε σημαντική στροφή παγκοσμίως τόσο τους πολιτικούς, όσο και τις κυβερνήσεις κρατών, διότι ακούμπησε πάνω σε προσωπική ανάμειξη πολιτικών. Θα θυμόμαστε ότι πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον, που μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου ήταν πολέμιος της πάταξης της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, υποχρεώθηκαν να αλλάξουν στάση όταν αποδείχτηκε ότι διατηρούσαν καταθέσεις στον Παναμά! Αυτή η αλλαγή στάσης οδήγησε σε δημιουργία νομοθεσιών στην Αγγλία, την Αυστραλία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά όχι μόνο να κλείσουν κάποιες τρύπες φοροαποφυγής όπως του Παναμά, αλλά να αγγιχτούν τελικά τα “ιερά τέρατα της φοροδιαφυγής”, που δεν είναι τόσο τα μικρόψαρα των Panama leaks, αλλά οι τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες, που κάνουν τα 2/3 της παγκόσμιας φοροδιαφυγής! Γι’ αυτό, τα Bahamas Papers, είναι το “τραγούδι” που αφυπνίζει και οδηγεί στον πόλεμο, στα πολλά λεφτά, που είναι στο “μάζεμα” του οργίου φοροδιαφυγής από τις λίγες μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που κουμαντάρουν τον πλανήτη χωρίς να πληρώνουν φόρο ούτε για μια… τυρόπιττα!

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Πηγή: liberal.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *