Επικαιρότητα

Τι επενδύσεις θέλουμε;

FUKUSHIMA
Πρόσφατο ρεπορτάζ: Η Κίνα επενδύει στα πυρηνικά της Βρετανίας

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισφράγισε μια συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει την χρηματοδότηση πυρηνικών σταθμών στη Βρετανία. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει ότι η επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Βρετανία θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς επενδύσεων από την ισχυρή οικονομία.

Έπειτα ένα 24ωρο μεγαλοπρεπών εκδηλώσεων προς τιμήν του, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου ανακοινώθηκε η σημαντικότερη μέχρι σήμερα συμφωνία αυτής της επίσκεψης -η κινεζική επένδυση σε πυρηνικούς σταθμούς.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μια τόσο σημαντική επένδυση της Κίνας και αφορά πυρηνικές εγκαταστάσεις χώρας της Δύσης.

Βάσει της συμφωνίας η κινεζική CGN (China’s General Nuclear Corporation) δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει κατά το ένα τρίτο το σχέδιο κατασκευής δύο αντιδραστήρων τύπου EPR στο πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C, ένα γιγαντιαίο σχέδιο ύψους 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (18 δισεκατομμυρίων λιρών) που έχει αναλάβει η γαλλική EDF.

Η κινεζική εταιρεία θα συμβάλει με το ποσό των 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η CGN θα χρηματοδοτήσει επιπλέον τα δύο τρίτα του πυρηνικού σταθμού του Μπράντγουελ στο ανατολικό Λονδίνο, όπου σκοπεύει να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, και το ένα πέμπτο σε ένα σχέδιο της Areva, που προβλέπει τον σχεδιασμό αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Sizewell.

«Η Κίνα επενδύει περισσότερο στη Βρετανία τώρα σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο China Central Television.

Το εργοστάσιο Hinkley Point στην κοινότητα Σόμερσετ στη νοτιοδυτική Αγγλία είναι το πρώτο εργοστάσιο που οικοδομείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

 

Πρόσφατο ρεπορτάζ: Η Ιαπωνία μετράει τις πληγές της από τα πυρηνικά της Φουκουσίμα

Τραγικές είναι οι συνέπειες του ατυχήματος στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011, όπως προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και μαρτυρούν ραγδαία αύξηση του παιδικού καρκίνου στην περιοχή.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς στα παιδιά αυξήθηκε σε επίπεδα 20 με 50 φορές μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 370.000 παιδιά έχουν υποβληθεί σε λεπτομερείς εξετάσεις από το 2011, όταν τσουνάμι από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποτέλεσμα μεγάλου σεισμού, χτύπησε την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, προκαλώντας τη διαρροή ραδιενέργειας.

Από τους παραπάνω ελέγχους, εντοπίστηκαν 137 παιδιά να πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς. Συγκριτικά, μόλις έναν χρόνο πριν το ατύχημα, ο αριθμός των παιδιών με την ίδια ασθένεια ανερχόταν σε 25.

«Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος απ” ότι περιμέναμε και εκδηλώθηκε πολύ πιο γρήγορα απ” ότι υπολογίζαμε», ανέφερε ο υπεύθυνος Τοσιχίντε Τσούντα και πρόσθεσε: «είναι 20 με 50 φορές μεγαλύτερος απ” ότι περιμέναμε».

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς, γενικότερα, και στα παιδιά ειδικότερα, αυξήθηκε παγκοσμίως μετά το ραδιενεργό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, το 1986.

Μελλοντικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Εμπειρογνώμονες απεφάνθησαν ότι ο πρόσφατος εκτροχιασµός του τρένου του ΟΣΕ στην Κακιά Σκάλα προήλθε από την υπερβολική ταχύτητα (65 χιλ./ώρα) που ανέπτυξε ο οδηγός του προσπαθώντας να προλάβει το Τρένο της Ανάπτυξης, καθώς έπρεπε αμέσως μετά να προλάβει να μετεπιβιβάσει όλους τους επιβάτες στο προπορευόμενο Τρένο της Τρόικας, το οποίο με τη σειρά του έπρεπε να επιταχύνει για να προλάβει το προπορευόμενο τρένο των ΗΠΑ, καθώς κι εκείνο επιτάχυνε στο φουλ για να προλάβει το Κινέζικο τρένο που οδηγούσε την κούρσα της ανάπτυξης… Η παλαιότητα, όμως, των γραµµών του ΟΣΕ και η υπερβολική ζέστη που οδήγησε στη διαστολή τους αποδείχτηκαν µοιραίοι παράγοντες για τη ζωή του οδηγού -πρωθυπουργού και των 11 εκατομμυρίων επιβατών του τρένου. Ήδη κοινοπραξία γαλλογερμανικών εταιριών και αραβοκινεζικών κεφαλαίων έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά όλης της περιοχής (από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη) και τον εκσυγχρονισµό του δικτύου.

Η Ελλάδα από ανεξάρτητη χώρα αποφασίστηκε να γίνει χώρος επιχειρηματικών συμφερόντων και επενδυτικών κεφαλαίων. Εξάλλου, σαν χώρα δεν μπόρεσε να επιβιώσει και χρεοκόπησε. Αντίθετα, σαν χώρος είναι γεωστρατηγικά το καλύτερο γωνιακό οικόπεδο του πλανήτη.

Φωτογραφία: geek.com

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός Πληροφορικής



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *