Search
Saturday 11 June 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

“Θυγατρικές” bad banks εξετάζουν να δημιουργήσουν οι τράπεζες

BAD BANK
Την δημιουργία εταιριών ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβαστούν μεγάλα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οποίες θα πωληθούν για να μην επιβαρύνουν τους ισολογισμούς, εξετάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος και σε γενναίες αποφάσεις για τον δραστικό περιορισμό των “κόκκινων” δανείων από τους ισολογισμούς.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι τα ειδικά οχήματα που θα δημιουργηθούν (με χαρτοφυλάκια “κόκκινων” δανείων ) να μεταβιβαστούν όχι σε τρίτους, αλλά στους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών. Δηλαδή κάτι σαν μια παράλληλη bad bank.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμπιεστούν άμεσα οι ισολογισμοί των τραπεζών, καθώς μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν εκτός ισολογισμών, βελτιώνοντας τη χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών.

Παράλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να ωφεληθούν οι μέτοχοι από την ενεργητική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, τα οποία θα μεταβιβαστούν στο ειδικό όχημα.

Πηγή: capital.gr, Φωτογραφία: vita.it




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *