Search
Τρίτη 19 Απρίλιος 2016
  • :
  • :

Τα σενάρια των ξένων για τη νέα ελληνική κρίση

GREXIT
Το θολό τοπίο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος «παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο» οδήγησαν την απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου πάνω από 12% για πρώτη φορά τις τελευταίες δέκα εβδομάδες δεικνύοντας την αύξηση των κινδύνων για την ελληνική οικονομία και τη χώρα, η οποία δεν αντέχει να βιώσει εκ νέου επεισόδια κρίσης ανάλογα με αυτά που καταγράφηκαν το 2015.

Αν ο Μάιος παρέλθει χωρίς συμφωνία εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Γερμανίας για την ελάφρυνση του χρέους ή του πείσματος του ΔΝΤ για τους στόχους του προϋπολογισμού ή της ριψοκίνδυνης ελληνικής διπλωματίας, η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, την ώρα που το ΔΝΤ κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ εκείνων όπου μπορεί να μπλοκάρει η εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών ή πολιτικής αναταραχής.

«Η ελληνική κυβέρνηση για μία ακόμη φορά εφαρμόζει την κλασική τακτική της να μετατρέπει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό ζήτημα, στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των τεχνοκρατών» σχολίασαν αναλυτές της αγοράς.

Bank of America Merrill Lynch

Οι δύο πλευρές (Ελλάδα και δανειστές) έχουν ισχυρά κίνητρα για να αποφύγουν μία ακόμη κρίση και να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση, εκτιμά πάντως η Bank of America Merrill Lynch, η οποία ωστόσο προχώρησε στην καταγραφή δύο αρνητικών σεναρίων, τα οποία πάντως θεωρεί απίθανο να οδηγήσουν σε επανάληψη της κρίσης του Ιουλίου 2015 και στην απειλή του  Grexit.

Στο πρώτο η συμφωνία καταψηφίζεται στη Βουλή, κάτι που οδηγεί σε  πρόωρες εκλογές και σε μια νέα κυβέρνηση που ολοκληρώνει άμεσα την αξιολόγηση.

Στο δεύτερο οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν κι άλλο και η Ελλάδα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο. Ωστόσο κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – βάζοντας πρώτα το συμφέρον της χώρας και για να αποφευχθεί η χρεοκοπία – ψηφίζουν υπέρ του πακέτου ή σχηματίζουν έναν προσωρινό κυβερνητικό συνασπισμό και κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από νέες εκλογές.

Βέβαια στο θετικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τις λήξεις των ομολόγων του Ιουλίου θα περιορίσει την αβεβαιότητα. Η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες και είναι πιθανόν να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πριν από το τέλος του έτους. Θα  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί  το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των capital controls, ενώ η σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην αναγκαία πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομία που, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα σημειώσει ύφεση 1% εφέτος μπορεί επιτέλους να αρχίσει να ανακάμπτει.

Deutsche Bank

Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, θεωρεί πάντως απίθανη την επιστροφή των φόβων του Grexit στις επόμενες εβδομάδες καθώς η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνουν το κόστος της κρίσης για την Ευρώπη, ενώ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγαλύτερη δέσμευση στο πρόγραμμα. Ωστόσο, αναφέρει η Deutsche Bank, οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία. Ο Τσίπρας έχει μια μικρή μόνο κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ίσως απαιτήσει διακομματική υποστήριξη για να περάσει στη Βουλή και πιθανώς νέες εκλογές ή κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως για την αποπληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο αναβάλλοντας για άλλη μία φορά την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αφήνοντας ανεπίλυτα κάποια από τα μεσοπρόθεσμα ζητήματα της Ελλάδας.

«Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις»

Κυβέρνηση και επικεφαλής των κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Οι συζητήσεις θα επανεκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης το καλοκαίρι, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, προσθέτοντας πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντήσει τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον.

Σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκτίμησε πάντως μεταξύ άλλων ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων είναι ρεαλιστική προσδοκία για να «ανοίξει ο δρόμος» για τις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις του χρέους.

Πηγή: tovima.gr, Φωτογραφία: esquireglobalcrossings.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *